Nyheter

Kritik mot regler efter tjuvfiske

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

ÖLAND

Kustbevakningens tjuvfiskekap - en pappersprodukt?– Det är helgalet alltihop. Vi har på oss en kontrollapparat som inte är förankrad med verkligheten, fnyser fiskarbasen Tore Johnsson efter Kustbevakningens tillslag mot en kårehamns–trålare.

I veckan stoppade och bordade Kustbevakningen en kårehamns–trålare under pågående torskfiske mellan Gotland och Öland. Vid kontroll visade det sig att fiskaren saknade tillstånd och han misstänks därför för tjuvfiske.

Fallet är anmält till åklagare och fiskaren säger sig inte ha känt till de nya regler för torskfiske som infördes under förra året och trodde att det gamla tillståndet fortfarande gällde.

Den stoppade och brottsmisstänkte yrkesfiskaren får fullt stöd av Tore Johnsson, ordförande för Ölands Fiskareförbund och vice ordförande i centralorganisationen Sveriges Fiskares Riksförbund.

– De där tillstånden har kommit med automatik under många år, men för 2006 ändrades reglerna av någon anledning och jag kan säga att i stort sett alla fiskare missade detta. Det var få som sökte i rätt tid, berättar Tore Johnsson, direkt från bryggan i Böda hamn.

Informationsmissen gjorde att Fiskeriverket förlängde

de särskilda tillstånden för 2005 för tillståndshavare i Östersjön. Respit gav till den 12 februari.

– Så förlängningen är över, men även detta kan ha undgått någon. Vi dränks ju av förordningar, regler och kontroller, säger Tore Johnsson och ger den massiva kontrollapparaten skulden för tjuvfiske-incidenten.

– Tillstånden kunde ha fortsatt att gå ut med automatik, fler yrkesfiskare är vi inte.

– Men så här är det, det är helgalet alltihop. Vi har på oss en kontrollapparat som inte är förankrad med verkligheten.

Vid åtal och fällande dom riskerar kårehamns–fiskaren sannolikt ett bötesstraff.

Enligt Kustbevakningen stoppades trålaren av besättningen på kustbevakningsfartyget KBV 181 från Slite på Gotland. Positionen ska ha varit ”mellan Ölands och Gotlands sydspets”.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.