Annons
Nyheter

Kritik mot Ötab:s ordförande efter påhoppet mot tidningen

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2007

ÖLAND

Rolf Edmarks hätska påhopp mot Ölandsbladet förvånar och upprör kommunalråden i Mörbylånga och Borgholm.

Annons

– Jag hoppas att han ber om ursäkt, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

”Ni är amatörer och det är ett misstag att uttala sig för er” De orden från Ötab:s ordförande Rolf Edmark (m) väcker starka reaktioner från många håll.

– Jag vill helst förbigå det med tystnad, säger Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga och därmed med ägaraintresse i turistbolaget Ötab.

När moderatpoliker Ingvarsson snabbt bryter tystnaden är han dock kritisk till Rolf Edmark – dennes roll som ordförande för turistbolaget och högt uppsatt kommunpolitiker förpliktigar anser kommunalrådet.

”MAN MÅSTE HA RESPEKT”

– Som partikollega till Edmark kan jag tycka att man aldrig ska klampa in i annan persons arbete och försöka bestämma hur den ska göra, att ”du ska göra som jag vill”. Man måste ha respekt för var och ens yrkesroll, säger Kent Ingvarsson, som i slutet av mars i år lämnade över ordförandeklubban i Ötab till just Rolf Edmark.

Turistbolaget ägs till hälften av de två ölandskommunerna via Ölands Kommunalförbund. Därmed är händelser i bolaget i allra högsta grad en angelägenhet för kommunledningarna.

– Ur det perspektivet är det inte bra att som företrädare för bolaget och med den offentliga roll han har försöka agera överdomare för vad som ska stå i pressen - det är inte acceptabelt.

Skulle du ha agerat på samma sätt?

– Aldrig i livet, svarar kommunalrådet i Mörbylånga och tar tillfället i akt att kritisera Ötab:s ledning för senfärdighet.

Annons

– Det är lite dålig information om ekonomin i driftbolaget. Fortfarande saknas ekonomisk redovisning, så vi vet inte ett dugg om det ekonomiska läget.

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson, betonar vikten av att ha en god relation till Ölands, enligt henne ”viktigaste tidning”.

– Men vi kan alla göra bort oss...

– Jag hoppas att han har bett om ursäkt, annars bör han göra det.

BEKYMRADE MODERATER

Ledande moderater i Borgholms kommun är bekymrade över Rolf Edmarks framfart i Ötab och inom det politiska livet överhuvudtaget.

– Jag tror inte vi kan gå ut i nästa val och räkna med någon större moderat framgång om vi skall ha Edmark med på valsedeln, säger en moderat källa till Ölandsbladet.

Enligt källan är partigruppen rådvill.

– Men vi vet egentligen inte hur vi skall bära oss åt i den situation som uppstått.

Vad som särskilt oroar moderaterna inför nästa val är de uppgifter om Rolf Edmark som förekommit i Medianytt om hans verksamhet som VD på Värnamo Nyheter som slutade med att han fick avgå, fråntogs avgångsvederlaget och blev betalningsskyldig med 100 000 kronor för utgifter han åsamkat företaget.

Annons

Den artikeln från Medianytt cirkulerar nu runt i moderata mejl och på nätet.

FINNS RISK FÖR AVHOPP

Edmarks bråk med Skördefesten har heller inte stärkt hans aktier och han verkar vara omedveten om den starka ställning som Skördefesten har hos ölänningarna.

– Det gick nog lite hastigt med Edmarks karriär här på Öland, säger vår uppgiftslämnare.

Andra med insyn i moderatgruppen berättar om schismer, personpåhopp och risk för avhopp. Gruppledaren Eddie Forsman medger att Rolf Edmarks agerande inom partiet varit föremål för diskussion.

– Jag och andra har haft en diskussion med Edmark, när man är på den här nivån inom kommunpolitiken finns ett ”regelverk” att följa och det förutsätter jag att han följer. Och som jag förstår det är han med i båten.

– Vi har pratat om lite olika saker. Till exempel att det inte går att gruppledaren, det vill säga jag, framför en uppfattning och så jobbas det åt ett annat håll.

Däremot säger sig Eddie Forsman inte känna till något annat missnöje mot Edmarks person.

– Inte som kommit fram till  mig i alla fall. Finns det sådant får vi ta tag i det.

Är det med tanke på Edmarks uppdrag, kommunstyrelseledmot samt ordförande för Ötab, lämpligt att agera som han gjort visavi Ölansbladet?

Annons

– Nu sitter jag i bil på väg till Sturup och hann bara läsa rubriken i Ölandsbladet imorse. Först måste jag läsa vad han skrivit innan jag kan kommentera det.

MICHAEL STÅHL

KURT LUNDGREN

BAKGRUND: Därför angrep Edmark Ölandsbladet

Följande textstycke i en artikel om miljöbilar fick Rolf Edmark, ordförande för turistbolaget Ötab och representant för moderaterna i kommunstyrelsen i Borgholm, att känna sig felvinklad och felciterad:

De flesta som har blivit tillfrågade om etanolbil för egen del har alltså varit positiva. Men Rolf Edmark (m) skiljer från mängden.

– Jag kör inte etanolbil och kommer inte att göra det.

Rolf Edmark har istället valt att köra en dieseldriven bil och anger att det är driftsäkrare och billigare.

– Dessutom lika miljövänligt om man tar hänsyn till hur etanolen tillverkas och transporteras. Fram för fler moderna dieselbilar på Öland.

Även Rolf Edmark är emellertid glad över att Öland har fått sina första tankställen med E85.

Annons

Till artikeln hör också bildtexterna:

Lisbeth Lennartsson är en av dem som med stolthet kör en etanoldriven bil.....medan Rolf Edmark aldrig kommer att göra det.

Artikeln hade sin grund i nedanstående mejl från Rolf Edmark:

Nej, jag kör inte etanol-bil och tänker inte göra det. Jag kör en dieselbil med partikelfilter enligt senaste miljöklassen och det är driftsäkrare och billigare, dessutom lika miljövänligt om man tar hänsyn till hur etanolen tillverkas och transporteras. Gas- och etanolbilar är förhållandevis mindre kostnadseffektiva ännu om man gör en totalkalkyl över både fordonets och bränslets tillverkning och produktlivscykel, det är mitt huvudargument inför mig själv och mina väljare. Fram för fler moderna dieselbilar på Öland och i Sverige och det är på gång enligt senaste säljstatistiken nya bilar. För övrigt är det bra att Öland fått sitt första tankställe för etanol E85 för alla våra besökare och fastboende som har sådana bilar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons