Annons
Nyheter

Kritik mot Åkerboskolan har väckt Skolverkets intresse

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007

LÖTTORP/BORGHOLM

Ett antal kritiska frågor från en förälder gällande undervisningen på Åkerboskolan har väckt Skolverkets intresse.

Annons

– Skolverket har hört av sig, bekräftar Maude Wollström, skolchef i Borgholm.

Lagom till Åkerskolans 40-årsfirande med glada tillrop och stolta ord om skolans förträfflighet som lärosäte ställde en förälder en rad kritiska och skrivna frågor till utbildningsnämnden med kopia till Skolverket. Under rubriken ”Angående undervisningen vid Åkerboskolans högstadium 2004-2007” sägs bland annat:

– Vi (förälder och elev) har båda visat vårt missnöje vid de kontakter vi haft med skolan och det har därvid sagts att det skall bli ändring än på det ena än på det andra. Vi har dock tyvärr aldrig fått erfara någon förbättring. Det har känts som om problem och sanning hela tiden sopats under mattan under det att den yttre fasaden får fortsätta att ge ett falskt sken”, skriver föräldern.

FRÅGOR KRÄVER SVAR

I batteriet av frågor finns bland annat:

– Tycker un (utbildningsnämnden) att det är acceptabelt att skolans ledning mitt under läsåret 2006-2007 upptäcker att eleverna får för lite undervisningstid?

– Under högstadietidens sex terminer har eleverna erbjudits undervisning i ämnet teknik vid tolv tillfälle. Avgångsbetyget i ämnet har samma dignitet vid gymnasienantagningen som alla andra betyg. Hur skall man med tolv tillfällen kunna utkristallisera betygen G, Vg, Mvg samt följa den angivna kursplanen?

– Rektorn vid Åkerboskolan satte 2004 upp målet att skolan skulle vara bäst i landet 2007. Anser un att målet är nått?

– Känner un till den oordning som rått under årskurs 8 och 9 (gällande matematiklektioner)? Att elever fått samarbete vid provtillfällen? Att elever själva måste söka annan lokal för att få lugn och ro? Att även då, efter en stund, bli störda av utslängda elever?

Övriga frågor berör ämnen som obehörig personal, ”bortkastad” mentorstid, tjänstetillsättningar och friskola på norra Öland.

Annons

”EN MYCKET BRA SKOLA”

Skolchefen Maude Wollström berättar att skrivelsen är föremål för diskussion.

– Jag har pratat med rektorn och hon har fått i uppdrag att svara. Skrivelsen kommer upp på arbetsutskottet nästa vecka.

Din reaktion på skrivelsen?

– Att vi måste titta på frågeställningarna och svara. Min uppfattning är att Åkerboskolan är en mycket bra skola.

Kopian till Skolverket har fått myndigheten att reagera.

– De har ringt och hört efter hur vi ska hantera det. Men eftersom skrivelsen är en kopia för kännedom och ingen anmälan kommer Skolverket inte att agera på egen hand, säger Maude Wollström.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons