Annons
Nyheter

Krister – Ölands första gemensamma storchef?

Nyheter • Publicerad 26 mars 2007

ÖLAND

Borgholm tittar söderut i jakten på ny personalchef. Det heta namnet är Krister Kronzell, personalchef i Mörbylånga.

Annons

– Frågan om gemensam personalchef utreds, vi tittar på möjligheten, säger Lars Frick, kommunchef i Borgholm.

Två chefstjänster i Borgholm står vakanta. I det ena fallet söker kommunen efter lämplig person via annonsering, i det andra fallet råder, åtminstone utåt, tystnad. Och ändå inte.

– Det är väl en offentlig hemlighet att vi funderar i personalchefsfrågan och att personalchefen i Mörbylånga, Krister Kronzell, finns med i dessa funderingar. Jag har träffat Krister och de fackliga organisationerna har informerats, säger Lars Frick.

Borgholms utspel om gemensam personalchef har grönt ljus från såväl huvudpersonen som andra berörda.

– Krister är hitintills positiv och i övrigt har jag inte känt av några stora negativa reaktioner. Snarare anser man det som spännande och blir detta verklighet vill jag betona att det är ett test. Fungerar det bra fortsätter vi, annars inte, förklarar Lars Frick.

ACCEPTENS

Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga och vän av en ö-kommun, tänker inte sätta några käppar i hjulet för detta första riktigt tunga försök till gemensam förvaltning.

– Härifrån är det acceptens, vi ser positivt på förslaget, säger det moderata kommunalrådet och överlämnar avgörandet till Krister Kronzell.

– Krister får bestämma själv och jag förväntar mig att han tar ställning och lämnar besked om en vecka eller två. Säger han ja är det sedan upp till oss politiker att sy ihop paketet.

Även Lars Frick tror på relativt snabbt svar.

Annons

– Inom ett par veckor räknar jag med att kunna lägga fram ett förslag för politikerna i Borgholm.

”SPÄNNANDE”

Så: svarar Krister ja? Troligen. Oddset för ”ja - tack” är i skrivande stund lågt.

– Jag har fått frågan och förslaget känns spännande, medger personalchef Kronzell.

– Jag har redan mycket kontakter med Borgholm kommun och andra kommuner i länet och kan vi genom denna lösning hitta samordningsvinster och saker som kan bli bättre, ja, då vill jag vara med.

Borgholm har i dag drygt 1 000 personer i lönelistorna och Mörbylånga är ungefär på samma nivå, över en natt ska verksamheten fördubblas – något som avskräcker?

– Nej, det tycker jag inte och jag ser heller inte att organisationen som sådan måste förändras. Jag har träffat personalen på personalkontoret i Borgholm och de är positiva, vilket även gör mig positiv.

PÅ PROV

Något definitivt besked vågar han inte ge i dag.

– Det är inte färdigdiskuterat, vi har inte haft alla kontakter.

Annons

Idag, måndag, ska han till exempel träffa facken i Mörbylånga. Krister Kronzell poängterar noga att detta måhända banbrytande chefskap är på försök.

– Det är på prov där man bör köra i ett år och sedan följa upp. Har det fungerat bra så kör vi vidare.

Tidpunkten för förändringen överlåter han till de folkvalda.

– Där bestämmer inte jag.

ORÄDD CHEF

Frågan om gemensam socialchef har även den lyfts när de två kommunledningarna på ön strålat samman. Detta då både Borgholm och Mörbylånga står utan socialchefer.

– Vi har fört dialog och kommit fram till att det inte är aktuellt med gemensam socialchef, berättade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson för en tid sedan.

Följaktligen annonserar Borgholms kommun efter socialchef. Den person som söks ska bland annat vara tydlig ledare och resultatinriktad, analytisk, med intresse och sinne för ekonomiska realiteter samt ej rädd för utmaningar.

MICHAEL STÅHL

FOTNOT: Senaste ansökningsdag är den 7 april.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons