Krisen stoppar Alungården och vårdnadsbidrag
Ekonomin är kanske inte i fritt fall – ännu, men läget är tillräckligt allvarligt för att diverse skruvar dras åt i kommuner och landsting. I borgerligt styrda Mörbylånga tvivlar man på att kunna genomföra det borgerliga förslaget om vårdnadsbidrag. Och Alungården är inte att tänka på...
Den 180-graderssväng som ekonomin tagit på ytterst kort tid får självklart återverkningar lite varstans. Varslen duggar tätt och runt om i landet sitter kommun – och landstingsledningar och grunnar över budgetar som måste revideras. Plötsligt fattas det miljoner (i bland annat skatteintäkter)och det finns inga nya pengar att fylla hålen med.
Även Mörbylånga har givetvis drabbats av eländet. Något Ölandsbladet kunde konstatera under rubriken (30 oktober) ”Åtta miljoner försvann ur budgeten på ett halvår”. Men nu har konsekvenserna av allt detta konkretiserats allt mer.
Tidigare lovade kommunledningen att nästa års (2009) budget skulle räknas upp med tre procent för löneökningar och två procent för investeringar i samtliga nämnder.
– Men det mäktar vi inte med nu, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).
– Vi har alltså tagit tillbaka de utlovade två procenten, eller cirka 5,5 miljoner kronor.
Finns det då några påtagliga, konkreta fenomen eller objekt som ligger i farozonen?
– Vårdnadsbidraget , säger Kent Ingvarsson (m) en aning besvärat.
– Jo, jag vet att det är ett alliansförslag, men sådana extrakostnader (beräknat till 1,6 miljoner, red.) äventyrar vår handlingsfrihet.
Alungården?
– Vi har inte råd. Definitivt inte nu. Alla investeringar vi ska göra framöver måste ske med eget kapital. Vi har inte råd att låna.
Eget kapital är i de här sammanhangen är ungefär 35 miljoner kronor. Hur ska det då gå med den nya skolan i Färjestaden som är budgeterad till 56 miljoner?
– Vi jobbar på alternativa finansieringsmöjligheter, säger Kent Ingvarsson och drar fram gamla exempel från den senaste storkrisen på 1990-talet – lease-back. Det vill säg att kommunen låter någon annan stå för fiolerna och sedan hyr fastigheten.
– Men vi har inte beslutat något än.
En sak som däremot är beslutad och som ska genomföras är internöverföringar av pengar mellan de olika förvaltningarna. De inpinkade revirens tid är förbi.
– Alla måste se till helheten, alltså hela kommunen och inte enbart till den egna nämnden.
Man kan alltså tänka sig att ta pengar från exempelvis skolan och föra över medel till tekniska eller så?
– Ja, någonting sådant. Skolan är ett bra exempel. Antalet elever minskar under de närmaste åren med 150 stycken.
– Och det kan friställa medel för en förvaltning som behöver dem bättre.