Annons
Nyheter

Kreativ bonde satsar på Kobe

Nyheter • Publicerad 18 november 2008

STOCKHOLM/GOTLAND

För två år sedan hade Ölandsbladet ett reportage om Ejmunds Gård i Roma på Gotland, där lantbrukarparet Odd och Maud Norman föder upp biffrasdjur vars hängmörade kött är mycket eftertraktat. Sedan dess har företaget expanderat och vid sidan av den ordinarie produktionen håller Odd Norman på att ta fram ett gotländskt Kobe-kött.

Annons

Det världsberömda Kobe-köttet, som produceras i Japan, är ett välmarmorerat och synnerligen mört kött som anses vara det mest exklusiva i världen. Förr var det enbart reserverat för den japanske kejsaren. Men nu finns det alltså i en gotländsk variant, även om produktionen ännu är blygsam.

Hur kom du på den här idén?

– Jag var i en butik där de sålde Kobe-kött och tog hem en bit som vi testade i familjen. Och kom till slutsatsen att det här kan vi nog göra själva, säger Odd Norman.

– Jag såg möjligheterna och vi beslöt att på prov ta fram ett Kobe-kött med gotländsk touch. Djuren är en korsning mellan Simmenthal och Angus som vi kallar Singus.

Som rådgivare har Odd Norman krögaren och landslagskocken Fredrik Malmstedt på finkrogen ”50 kvadrat” vid Stora Torget i Visby och han blev följaktligen den som först kunde servera sina gäster det välmarmorerade köttet. Men Ejmunds Gård har även levererat köttet till Lettland!

– I början av september deltog vi på matmässan Riga Food Fair tillsammans med andra matföretag från Gotland. Vi fick bra kontakter med både restauranger och butiker och i mitten av oktober gick första sändningen dit med kött, ägg, bröd och ost. Vårt kött levererades till en av Rigas allra bästa krogar, Vincents, och blev så väl mottaget att vi skickade mer veckan därpå, berättar Odd.

KUNGLIGA DJUR

Djuren, som köps in från kungens gods Stenhammar utanför Flen, föds upp med gårdens egenproducerade foder, där bland annat morötter och potatis ingår. Dessutom får de smaska i sig öldrav från Spendrups. (öldrav är en biprodukt från öltillverkning, innehåller maltkornets skal och är ett utmärkt djurfoder).

– Men så småningom ska jag servera djuren riktig öl att skölja ned maten med, precis som i Japan, säger Odd.

Men det räcker inte bara med ett speciellt foder för att få fram Kobe-köttet, djuren får också massage! I stallet finns något som liknar en automatisk biltvätt, flera roterande massagerullar som biffdjuren gärna trycker sig mot och står och kråmar sig. Massagen är således viktig för att köttet ska få sin höga kvalitet.

Annons

Ejmunds Gård var som vanligt representerat på matmässan Det Goda Köket och här förevisade Odd det gotländska Kobe-köttet. Samt bjöd på smakprov av en fullständigt underbar carpaccio av innanlår, enbart kryddad med flingsalt och kajpolja, och som verkligen smälte i munnen.

PRINS BESÖKTE

Och i tisdags förra veckan var det kungligt besök på Ejmunds Gård.

– Ja, prins Carl Philip var här på studiebesök och åt lunch, säger Odd.

Även prinsen fick smaka på carpaccio, som förrätt till lunchen, och som varmrätt blev det förstås en biff från gårdens kött, tillagad av krögaren Fredrik Malmstedt. Dessutom ostar från Stafva Gård. Och Odds hustru Maud svarade för desserten, gotländsk saffranspannkaka. Carl Philip studerar jord- och skogsbruk vid Sveriges Lantbruksuniversitet och gör sin praktik på just Stenhammar.

Ejmunds Gård är idag en av landets största köttproducenter. För två år sedan bildade man ett nytt bolag tillsammans med ”nästgrannen” Patrik von Corswant på Stafva Gård, som också har eget mejeri och tillverkar camembert, blåmögelost, kittost och hårdost med tryffel.

– Vi har byggt tre djurstallar och har idag närmare 1 000 djur. Men vid full produktion blir det 2 000, berättar Odd som på gårdens hemsida har devisen ”Trivs djuren så trivs bonden”.

BILTOKIG BONDE

För övrigt kan tilläggas att Odd och Maud Norman är lite biltokiga. Maud är sedan tre år ägare till en svart Mustang Cab 2005, med rötter i Mustangerna från 60-talet. Lite retrostuk alltså. Odd äger flera äldre jänkare, bland annat en Plymouth från 1951.

– Nyligen köpte jag en Mustang från 1966, gul med svart vinyltopp och som bara gått 5 000 mil. Bilträffar och cruising är trevliga avbrott från arbetet på gården, säger han och berättar att han och Maud i juni deltog i Classic Cruise Parade i Tallinn.

Annons

Och i slutet av samma månad var det Pony Car Meet, med Mustanger, på Gotland. Då besökte 45 bilar Ejmunds Gård där Odd grillade hamburgare till Raggarlunchen. När Ölandsbladet upplyser honom om att det blir en Mustangträff i Borgholm helgen efter midsommar säger han:

– Då kommer vi naturligtvis att åka över till Öland.

ROLF NILSSON

Fotnot:Den som vill läsa mer om den framgångsrika köttproduktionen kan gå in på webben, www.ejmunds. se och www.stafva.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons