Annons
Nyheter

Kräver ett bättre vägunderhåll

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2007

BORGHOLM

– Centern har i flera år lyft frågan om en förbättring av vägnätet. Underhållet har varit eftersatt, vilket får konsekvenser för trafiksäkerheten, säger centerns kretsordförande Sven-Göthe Lidheim.

Annons

I Borgholms kommun gäller det särskilt väg 136 norr om Lundegård som har djupa hjulspår, vilket ökar risken för vattenplaning, påpekar Sven-Göthe Lidheim, som anser att det är hög tid att kollegorna i riksdagen får regeeringens gehör för högra anslag.

FÖRVÅNANDE NOLLVISION

Bakom kravet finns en motion från centerpartisten Paul Jensen i Laxeby, riktad till centerns riksstämma som hålls i Kalmar nästa vecka. I den skriver han att Ölands vägnät har sämre standard än för 30 år sedan, samtidigt som vägskaten inte är lägre nu än då.

– Vägverkets nollvision förvånar oss, då den bars verkar gälla stora vägar och stora städer. Man bygger rondeller och mitträcken för miljarder, men minskar samtidigt på resurserna till de mindre vägarna, till exempel på Öland. Följden är att man flyttar de allvarliga olyckorna till de mindre vägaran. Allt detta enligt vägverkets statistik. Är det verkligen rimligt att vi ska det på det här viset?, undrar Paul Jensen, vars motion har fått stöd i centerns distriktsstyrelse.

”HELT OACCEPTABELT”

Centern i Borgholms kommun anser att det är helt oacceptabelt att vägarna har en sådan uselt dålig standard, särskilt då väg 136 och väg 925 som går från Köpingsvik och över på den östra sidan.

– Vi vill naturligtvis ha ett gott samarbete med vägverket, men det känns konstigt att man hellre satsar på mitträcken och fartkameror, säger kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson.

– Vi har konsekvent motsatt oss fartkameror och mitträcken, men saknar ett kommunalt inflytande. Att investera fast sig i fartkameror borde vara förlegat i en tid när vem som helst på laglig väg kan köpa och installera en kameravarnare som kan uppdateras hela tiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons