Nyheter

Kräver bättre internkontroll

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Den årliga revisionen av Mörbylånga kommuns nämnder samt kommunstyrelsen har genomförts.

Revisorerna efterfrågar bättre internkontroll inom flera av nämnderna.

Socialnämnden och miljö- och byggnadsnämnden bör förbättra eller utveckla den interna kontrollplanen, enligt revisorerna. Detsamma gäller kommunstyrelsen.

– Vi anser att kännedomen och kunskapen om intern kontroll behöver stärkas hos kommunstyrelsen, skriver revisorerna och påminner om att en internkontroll årligen ska ”antas av styrelsen, enligt gällande reglemente”.

Kultur- och fritidsnämnden och skolnämnden får beröm för sina internkontroller.

MÅLARBETE OCH STYRNING

Den nämnd som får mest kritik av revisorerna är tekniska nämnden.

– Vi konstaterar stora brister i styrningen och ledningen av tekniska nämndens verksamhet och ekonomi, skriver revisorerna som anser att nämnden måste förbättra sitt målarbete och ta fram mål som bland annat är specifika, mätbara och realistiska.

Miljö- och byggnadsnämnden beröms för att ha en röd tråd i sitt målarbete och en väl fungerande styrning. Socialnämnden får plus för en väl fungerande ekonomisk styrning men på minussidan måste nämnden ”utveckla sitt målarbete så att måluppfyllelsen av verksamhetsmålen tydligt kan mätas i årsredovisning och delårsbokslut”. Detsamma gäller för kultur- och fritidsnämnden.

Skolnämnden är bäst i klassen och revisorerna bedömer att nämnden har en ”väl fungerande styrning och uppföljning av såväl ekonomi och verksamhet”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.