Annons
Nyheter

Krafttag mot midsommarfylla

Nyheter • Publicerad 17 juli 2009

– Vi ska göra slut på midsommarfylleriet bland barn i Köpingsvik.

Det säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C) efter torsdagens möte med bland annat campingägarna i Köpingsvik.

Annons

– Det dråp som skedde midsommar 2009 gav en oerhört negativ bild av fylla, slagsmål och bråk som speglas av media över landet gällande midsommarfirande på Öland, skriver Lisbeth på sin blogg.

Hon bekymras över det stora antal fulla ungdomar under 18 år som fanns i Köpingsvik gångna midsommar.

– Föräldrarna tycks inte finnas med, konstaterar Lisbeth.

Nu tar man krafttag. Nästa midsommar tänker man nyttja den så kallade Växjömodellen, som innebär att polisen beslagtar och häller ut alkoholen för barn under 18 år som befinner sig på allmän plats.

Nattparkeringen bakom Smedjan kommer att hållas stängd nästa midsommar. Den var tänkt som en avlastning för att få bort vildcampare, men har utvecklats till ett förstahandsalternativ för gästande ungdomar.

På mötet diskuterades också möjligheten att campingarna registrerar alla gäster, att campinggäster ska få bära armband i olika färger för att man ska veta var de ”hör hemma” och även frågan om belysning längs strandpromenaden var uppe till diskussion. Från polisens sida konstaterade man att man har laglig rätt att kräva att campingplatser höjer åldersgränser och anställer fler vakter, om så skulle behövas.

På mötet i torsdags deltog representanter från Företagarföreningen, Svenska kyrkan, Vägsamfällighetsföreningen, Persnäs AIF, Brottsförebyggande rådet, polismyndigheten, socialförvaltningen, kommunledningen och Borgholm Energi. De ska nu bilda en mindre arbetsgrupp som ska jobba vidare med frågan.

Lisbeth Lennartsson säger också att man givetvis funderar i banor som att man inte vill ”skrämma” iväg ungdomen från Öland…

– Vi är lite rädda för det, vi vill ju ha tillbaka dem som vuxna turister.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons