Annons
Nyheter

Körde rattfull - får skadestånd

Nyheter • Publicerad 28 april 2009

Ölandskvinnan körde rattfull, men inte tillräckligt rattfull för att mista körkortet vilket hon ändå blev av med på grund av felaktigt mätvärde.

Nu får hon 13 860 kronor i skadestånd av Rikspolisstyrelsen.

Annons

Kvinnan körde full - när hon blåste visade polisens mätningsutrustning 0,19 mg/L alkohol vilket motsvarar 0,48 i promille och hennes körkort drogs in i fyra månader. Senare kom det fram att mätinstrumentet visat fel, det så kallade säkerhetsavdraget var inte inlagt. Rätt värde i kvinnans utandningsprov var 0, 15 mg/L och länsstyrelsen upphävde återkallandet av körkortet för att istället varna kvinnan.

Den trots allt rattfylleridömda kvinnan krävde sedan Rikspolisstyrelsen på ett stort skadestånd, 146 260 kronor plus ränta där 100 000 kronor avsåg psykiskt lidande för det inträffade och utpekande i lokaltidning.

Rikspolisstyrelsen ger henne betydligt mindre. Beloppet stannar vid 13 860 kronor, detta för kostnader för nytt körkort, resor med taxi mellan bostad och jobb samt fördyrade matkostnader.

Psykiskt lidande är blankt nej.

– Rikspolisstyrelsen vill även tillägga att den omständigheten att det i

en lokaltidning har publicerats uppgifter angående den trafiknykterhetskontroll som polisen utförde den 14 december 2007 inte är något som kan läggas

polisen till last som fel eller försummelse, sägs det i Rikspolisstyrelsens beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons