Annons
Nyheter

Köpingskolan fick en nådatid

Nyheter • Publicerad 27 september 2007

MÖRBYLÅNGA

Köpingskolan i Mörbylånga gavs en högst otippad nådatid på ytterligare några veckor av kommunens fullmäktigeförsamling på måndagskvällen i Färjestaden. Beslut om nedläggning, eller fortsatt drift, får anstå tills samtliga ledamöter satt sig in i ärendet.

Annons

Nu skulle man annars kunna förmoda att våra folkvalda borde vara insatta i ett ärende som de var satta att besluta om. Men uppenbarligen har felaktiga siffror snurrat runt i korridorer och runt köksbord när det gäller kostnaden för Köpingskolan – och inte minst kostnaden för att lägga ner densamma. Att Köpingskolan överhuvud taget fanns på dagordningen beror på ett medborgarförslag från berörda föräldrar på skolan. Deras medborgarförslag – som i korthet går ut på att lägga ner och flytta Oasen och förskoleverksamheten på Cosmos till Skansenskolan, men behålla Köpingskolan – har tidigare behandlats i kommunledning och kommunstyrelse. Där har man tidigare fått avslag, men nu var det alltså dags för det slutgiltiga beslutet.

STÖRRE BESPARING

Debatten i ärendet inleddes med att kommunstyrelsens ordförande, Kent Ingvarsson (m), kände sig föranlåten att korrigera några siffror som folkpartiet lyft fram i en insändare i ärendet. En nedläggning av Köpingskolan skulle inte medföra en besparing på 270 000 utan hela 446 000 kronor.

– Färska siffror visar på följande: hyra 394 000, vaktmästare 42 000, diverse material 10 000. Det blir 446 000 kronor. Det gör en viss skillnad, påpekade Kent Ingvarsson.

Enligt kommunalrådet finns det dessutom gott om lokaler på Skansenskolan, och antalet kvadratmeter per elev lär bara bli större och större framöver.

– Tyvärr är det dystra siffror när det gäller antalet elever. Om något år har vi bara 400 högstadieelever.

”VAD BESLUTAR VI OM?”

Denna inledning, där kommunalrådet dels visade på en ännu större besparing än förmodat, dels att antalet elever kommer att rasa på ett dramatiskt sätt, borde ha föranlett de folkvalda att snabbt skrota alla tankar på en fortsättning för Köpingskolan. I stället blev det precis tvärtom. Verkligheten är inte alltid rätlinjigt logisk. Den gamle s-kämpen Eddy Johnsson, studsade spänstigt upp i talarstolen och påpekade med viss rätt att:

– De här nya siffrorna borde ha funnits med i handlingarna.

Han efterlyste också en konsekvensbeskrivning.

Annons

– Det kan ju bland annat bli tal om att göra en ny skolgård med mera. Allt detta måste på papper så att vi vet vad vi beslutar om.

31-18 FÖRÅTERREMISS

Eddy Johnsson yrkade på återremiss och fick genast uppslutning av såväl folkpartister som ölandspartiet och vänstern. Den nyvalde fullmäktigeordföranden, Göran Backrot (c), fick efter visst besvär ordning på propositionsordningen och omröstningen kunde ta sin början. För att klara hem en återremiss skulle det bara behövts en tredjedel av rösterna. Men spänningen steg ändå påtagligt i Björklokalen innan slutresultatet 31 mot och 18 för en återremiss kunde klubbas.

Hade resultatet blivit annorlunda hade förmodligen Köpingskolans saga varit all. Men nu blir det alltså ett andrum på några veckor. Nästa fullmäktige (den 26 november) lär det dock bli ett slutgiltigt beslut – nedläggning eller fortsättning för Köpingskolan i Mörbylånga.

ULF HEDMAN

Läs meri torsdagens pappersutgåva av Ölandsbladet: ”Ärendet felhanterat från början”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons