Annons
Nyheter

Köpingbarnen fulla av energi

Nyheter • Publicerad 1 september 2008

KÖPINGSVIK

En solskenshistoria full av kraft, barnen på Köpings skola i Köpingsvik är snart experter på energi i alla dess former.

Annons

– Inte skymma, bilen måste ha sol annars tar det tvärstopp, kommenderar projektledaren Janne Pernbert när eleverna försöker få fart på sina ”hembyggen”, små soldrivna träbilar.

Symboliskt glider gråmolnen undan för en varm sensommarsol när skolbarnen testar föremålen de knåpat ihop under lektionstid. På skolgårdens asfalt rullar mängder av decimeterlånga träbilar, alla drivna med kraft från ovan. Solcellerna på bilarnas överdel skvallrar om energikällan.

”JÄTTEKUL

– I dag kör vi tema sol, det var bäst att börja så, nu när det är kräm i solen, berättar Janne Pernbert, ledare för skolans prisbelönade teknikprojekt där tänkt tema och arbetssätt inbringade 50 000 kronor från branschorganisationen Teknikföretagen i tävlingen ”Årets teknikutbildning Projekt 2008”

Teknikföretagen vill väcka intresse för teknik, vilket är ett ämne som ofta kommer i kläm. Få söker sig till teknikutbildningar.

– De tyckte att vi hade ett intressant och genomarbetat projekt, säger Janne Pernbert, vars projektbeskrivning på papperet nu ska omsättas i lärorik verklighet.

– Det är jättekul, det är kul att få pyssla och bygga och inte jobba hela tiden, säger sjätteklassaren Kevin Johansson och hans kompisar instämmer helt i resonemanget.

Svårt bygga elbil?

– Äh, det tog bara några minuter.

Janne Pernbert:

Annons

– Ungarna tycker att det här är väldigt roligt. Under soliga dagar ska vi anordna ”SOLAR CAR CUP” där de färdiga alstren kommer att tävla mot varandra tills vi utsett den slutliga segraren.

FRAMTIDEN

Efter sol kommer...forntid, vind och framtid.

– Det övergripande temat är energianvänding på Öland genom tiderna och nästa vecka står stenbrytning och skurkvarnar på schemat.

När höstterminen nått sitt slut ska eleverna på Köpings skola - alla är med - även ha tittat närmare på vindkraftverk samt skådat in i framtiden.

– I november har vi ett framtidsprojekt för hållbart samhälle med temaarbeten och tävlingar.

En del i framtidsprojektet är modellbygge av energihus.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons