Annons
Nyheter

Köpingbaden mot ny storhetstid

Nyheter • Publicerad 28 december 2009

KÖPINGSVIK

Det är drygt 80 år sedan man började diskutera att uppföra en badortsanläggning vid Köpingsvikens strand. Tio år senare realiserades en del av planerna då strandpaviljongen Sinus uppfördes, liksom andra andorningar för ett modernt strandbad.

Annons

Genom åren blev Köpingbaden Ölands populäraste badställe, men på senare år har anläggningen mist sin forna glans. Men nu är den på väg mot en ny storhetstid.

För ett år sedan förvärvades Köpingbaden av P-O Persson med företaget P & E Förvaltning i Kalmar, och igår lämnade han in en ansökan om bygglov för en omfattande utveckling av området. I första skedet består den av 23 stugor för uthyrning, upprustning av Sinus och inglasning av dess veranda, tre pooler och en permanent, 187 meter lång brygga samt anläggande av 320 parkeringsplatser.

– Exteriören på restaurangbyggnaden kommer att behållas, men verandan glasas in och förses med markiser. Utsikten över Kalmarsund är ju fantastisk och vi slipper vara så väderberoende. Dessutom kommer vi bygga en takterrass, vilket ursprungligen fanns på Sinus, berättar P–O Persson.

– De 23 stugorna är på cirka 40 kvadratmeter och inledningsvis blir de för uthyrning.

Och i anslutning till den befintliga vattenrutschbanan ska det byggas tre pooler.

– Det blir en njurformad rekreatationspool, en traditionell rektangulär pool och en barnpool. Här blir det en entréavgift, förmodligen i form av dagskort.

Men det kanske mest spektakulära blir den långa badbryggan.

Den bärs upp av en rad rostfria stålpålar med tvärbalkar där själva bryggan görs fast. Konstruktionen är densamma som den drygt 500 meter ”Långa bryggan” ut till kallbadhuset i skånska Bjärred, så den ska stå pall för både stormar och is.

– Längst ut på bryggan är vattendjupet två meter och här blir det en flytbrygga för angöring av båtar och ytterligare en pool och en enklare servering, säger P–O Persson och tillägger att det redan finns en vattendom för projektet.

– Dessutom planerar jag tillsammans med Klinta Camping att starta båttrafik mellan Borgholm och Köpingsviken.

Annons

Golfbanan uppe vid väg 136 kommer tillsvidare att behållas liksom gatuköket och livsbutiken, men utökas med en pizzeria. Och likaså den återstående delen av campingen, där det blir plats för 150 husvagnar.

Och blir bygglov beviljas på nyåret räknar P–O Persson med att allt ska stå klart till nästa sommar.

Vad kalaset går på vill P–O Persson inte gå in närmare på. Men om Ölandsbladets gissning på 30-40 miljoner säger han:

– Säger du det så får du väl skriva det. Men det kostar naturligtivs en hel del, bara bryggan går på fem miljoner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons