Nyheter

Konstförening vill köpa in sig i Mörbylånga hamn

Nyheter • Publicerad 26 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Södra Ölands Konstförening har, precis som många andra, blickarna på Mörbylånga hamn. Men föreningen tänker inte på bostäder utan mer på att utveckla konstverksamheten.

Konstföreningen har under de senaste sex åren hyrt ett magasin i hamnen. Magasinet användes förut av tekniska förvaltningen, men har alltså under senare år fått göra tjänst som konsthall. Södra Ölands konstförening, som enligt egen uppgift har inte mindre än 350 medlemmar, önskar nu utveckla utställningsverksamheten. Men man vill inte , som man uttrycker det, ”göra investeringar i en byggnad på ofri grund”.

MAGASINET

Föreningen önskar, eller snarare begär, att få köpa magasinet. Och begäran görs med hjälp av lite (inte så lite förresten...) finkulturell press: ”Södra Ölands konstförening hoppas att Mörbylånga kommun visar sitt sanna intresse för kulturens utveckling på södra Öland, och ställer sig positiv till vår begäran att få köpa konsthallen och kringliggande mark.”

Föreningens medlemmar är dock inte dummare än att de inser att hamnområdet är högintressant för bostadsbyggande. Föreningen pekar i det sammanhanget på att konsthallen ”även i framtiden skulle vitalisera såväl Mörbylånga hamn som samhälle, och mycket väl skulle fungera ihop med exempelvis bostäder.”

INGET BIFALL

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) , verkar dock inte odelat förtjust idén, även om han inte säger direkt nej.

– Vi kan inte sälja någonting så länge vi inte har en byggnadsplan för området. Dessutom måste vi anta en detaljplan.

Jaha, och...

– Och så har vi sagt att det ska vara bostäder i hamnen.

Inget direkt bifall med andra ord. Men vem vet? En majoritet politiker kanske känner på sig att man faktiskt har ett ”sant intresse för kulturens utveckling...” Fast fan tro’t som Rellingen sa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.