Annons
Nyheter

Konstant näsblod - nekas sjukpenning

Nyheter • Publicerad 30 december 2009

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Den 53-åriga kvinnan, boende i Mörbylånga kommun, har sedan drygt ett år haft problem med högt blodtryck. Konstant näsblod har försvårat hennes förmåga att jobba.

Annons

Men trots rekommendationer från hennes läkare vill inte Försäkringskassan ge henne sjukpenning för 25 procents sjukskrivning.

Kvinnan har varit sjukskriven i varierande omfattning sedan hösten 2008. Efter att ha provat olika alternativ kom kvinnan, tillsammans med sin distriktsläkare, fram till att en lämplig anställningsgrad vore 75 procent. Övriga 25 procent skulle hon då ägna till behandling för sin sjukdom.

Försäkringskassan vill dock inte godkänna en sjukskrivning på 25 procent. Detta besked lämnades i december förra året, varpå kvinnans sjukdomstillstånd förändrades drastiskt. Vid vissa tillfällen hade hon konstant näsblod, som krävde minst två omgångar läkarvård vid länssjukhuset i Kalmar.

Försäkringskassans läkare hävdar dock att 53-åringen har full kapacitet att arbeta heltid, eftersom ”arbetsgivaren har en skyldighet att ta hänsyn till kvinnans nedsatta tolerans för stress”. Därmed beviljas inte kvinnan någon sjukpenning alls.

Den 53-åriga kvinnan har överklagat detta beslut till länsrätten, som väljer att döma till Försäkringskassans favör. Länsrätten menar att läkarutlåtandena står emot varandra. Medan kvinnans läkare hävdar att hon bör vara sjukskriven 25 procent, så anser försäkringsläkaren att hon kan arbeta 100 procent. ”Det kan därmed inte anses visat att kvinnans arbetsförmåga är nedsatt med minst 25 procent på grund av sjukdom”, skriver länsrätten och avslår överklagan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons