Annons
Nyheter

Konkurs kan hota Fanerdun om löneförhandlingar strandar

Nyheter • Publicerad 5 december 2007

KALMAR

Byggnadsfacket i Kalmar med ordföranden Morgan Nyberg, Färjestaden, som talesman inledde på onsdagsmorgonen förhandlingarna med Fanerdun om de kinesiska byggnadsarbetarnas löner. Blir det ingen lösning i dag kan konkurs hota Fanerdun.

Annons

Morgan Nyberg säger att facket gång på gång blivit lovade att lönepengarna skulle komma från Kina. Pengarna skulle komma än på torsdag, kanske kommande måndag, men inget händer. Det fattas nu tre månadslöner.

VILL EJ KOMMENTERA

Frågan är också hur de kinesiska byggnadsarbetarna skall komma hem. Fanerduns finanschef Peter Fust vill inte kommentera. Han hänvisar till Fanerduns nya VD Beij Bergfeldt, som bekräftar svårigheterna för Mr Lou att ”växla ut” pengar från Kina.

Provinsregering är något helt annorlunda än vad det låter som på svenska – det är nämligen en regering som härskar över en befolkning som är ungefär lika stor som Tysklands. Hur Kalmar kommuns näringslivschef Tomas Davidsson skulle kunna få den att ändra sina valutaregler är ganska svårt att förstå.

MR LOU TILL KALMAR

Mister Jingxin Lou, som är koncernchef i Fanerdun, kommer till Sverige på fredag. Han skall först möta Invest in Sweden Agency och därefter kommer han till Kalmar på måndag eller tisdag i nästa vecka.

– Det enda vi vet är att det är problem med valutautförseln, säger kommunchefen Roland Karlsson i Kalmar.

Hur mycket pengar det handlar om vet inte Roland Karlsson, men det måste förstås vara betydande summor, tiotals miljoner.

ETT SLUTET FÖRETAG

Företaget Fanderdun är som en gåta insvept i ett mysterium, för att citera en klassiker från Winston Chrchill, som sade det om Sovjetunionen. Den som söker fakta om företaget stöter på en mur av tystnad, som det hittills varit omöjligt att komma över. Trots att företaget verkar i Sverige tillämpas inte den svenska öppenheten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons