Annons
Nyheter

Kompromissbeslut för kyrkan

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007

VENTLINGE

Sverige valde linje två i kärnkraftsfrågan. Ventlinge valde samma linje när det gäller kyrkans framtid. Därmed kommer den mögeldrabbade kyrkan vare sig att hålla öppet året runt eller enbart sommartid. Det blir ett mellanting.

Annons

När Ventlinge kyrka sanerats och renoverats så ska den hållas öppen sommartid, men också storhelger samt någon av församlingens festhögmässor.

– Givetvis kommer kyrkan också att vara tillgänglig för vigsel och begravning oavsett vilken tid under året dessa skulle inträffa, låter kontraktsprosten Leif Bengtsson meddela i ett pressmeddelande.

Frågan har varit infekterad. Ventlingeborna har haft svårt att förstå de byggnadstekniska skäl som skulle kunna gör att kyrkan skadas än mer för framtiden vid året runtöppet. Dessutom har anonyma åsikter hörts som antytt att Södra Möckleby kyrka fått för stort utrymme i den kyrkliga agendan på södra Öland.

HÄNSYN TILL VERKLIGHETEN

Övriga kyrkor på södra Öland har mer fått karaktär av sommarkyrkor.

– Under ett antal år har befolkningsmängden på hela södra Öland minskat. Detta tillsammans med att många av våra tidigare besökare, bland annat på grund av hög ålder, inte längre har möjlighet att deltaga innebär att antalet gudstjänstfirare i våra kyrkor minskar. För att möta detta har församlingen under lång tid satsat på att ha mer gudstjänster sommartid då antalet människor som vistas på södra Öland är mycket större och i stället dragit ned ambitionen vintertid, skriver Leif Bengtsson.

Man kan säga att linje två för Ventlinge kyrka är en kompromiss.

– För att ta hänsyn till faktiska förhållanden (minskad folkmängd och antal besökare), men också gå sockenborna till mötes som önskar en kyrka som är öppen även andra tider än ren sommartid, förklarar Leif Bengtsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons