Annons
Nyheter

Kompromiss för framtidens Slottsskola

Nyheter • Publicerad 18 december 2009

BORGHOLM

Den gordiska knuten i frågan om framtidens Slottsskola i Borgholm kan vara löst. Hugget är bort med ”sexorna” och in med Nya Borgskolan och skolfiket.

Annons

– Man ska aldrig ropa hej innan allt är klart, men i dag känns det här förslaget som en öppning för något riktigt positivt, säger skolchefen Lars Bylund.

30 miljoner kronor och inte ett öre mer, förklarade kommunledningen.

60 miljoner kronor, annars fås ingen skola efter dagens och framtidens krav, kontrade skolförvaltning och utbildningsnämnd.

Nu har parterna närmat sig varandra och undviker nogsamt allt prat om prislapp.

Det förslag som ligger under arbete i dag i arbetsgruppen för Slottsskolans renovering och utbyggnad innehåller halverad utbyggnad jämfört med grundförslaget, 800 kvadratmeter nytt blir till 400. Borta är planerna på att inhysa sexor från när och fjärran, för övrigt ett förslag med litet stöd utanför utbildningsnämndens domäner.

– Efter möte med Slottsskolans föräldrarråd och efter en tid av diskussioner fram och tillbaka tänkte vi bort årskurs sex och knuffade in Nya Borgskolan samt skolfiket, därmed minskade utbyggnadsbehovet, förklarar skolchefen Lars Bylund.

Förslaget är under bearbetning och har inte behandlats politiskt. Lars Bylund är dock relativt nöjd med denna kompromisslösning.

– Vid enbart renovering hade inget hänt, vi hade fått en fräsch skola med bra arbetsmiljö och handikappsanpassning men inga organisatoriska eller pedagogiska fördelar. Det här förslaget ger i alla fall pedagogiska fördelar. Fast grundförslaget är fortfarande det bästa, där fanns både pedagogiska och organisatoriska fördelar.

Den tänkta gången är att utbildningsnämnden godkänner arbetsgruppens framritade önskemål, anbud tas in och med prislappen klar går nämnden till kommunledningen, som i sin tur som betalare och byggherre säger ja eller nej.

– Det är väl inte otroligt att det här förslaget kostar mer än 30 miljoner kronor, det vet vi inte. Mycket är mellan tummen och pekfingret i sådana här sammanhang, funderar Lars Bylund.

Annons

– Man ska aldrig ropa hej innan allt är klart, men i dag känns det här förslaget som en öppning för något riktigt positivt, tillägger han.

Om planen går i lås ska byggnationen kunna påbörjas någon gång det sista kvartalet nästa år för att avslutas drygt ett år senare.

– Det är vår ingång i det hela, vår ambition är att komma igång i slutet av 2010.

Flytten av Slottsskolans elever och personal går som Ölandsbladet tidigare berättat till Södviks skola, nyligen stängd av fullmäktige på grund av för få barn. Vår- och höstterminen 2011 får den lilla landsbygsskolan cirka 280 elever.

– Förvaltningen och Borgholm Energi är ense om att Södviks skola är det klokaste alternativet. Det finns fungerande lokaler som ganska smidigt kan kompleteras med skolpaviljonger, det är till exempel lätt att ansluta el och VA, berättar skolchef Bylund.

Även den yttersta kommunledningen utalar sig positivt om den nya propåerna från Slottsskolan.

– Vi måste se på funktionen och få något som fungerar, vi måste få skolan ombyggd och komma igång under 2010, det har högsta prioritet, säger Lisbeth Lennartsson, ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott och därmed kommunalråd.

Räcker 30 miljoner kronor?

– Det gör det nog inte. Det finns olika uppgifter om hur mycket det kommer att kosta, men prisbilden vet vi inget om innan upphandlingen är klar.

Kan du tänka dig att betala mer än 30 miljoner?

Annons

- Vi måste få till en modern skola. Får vi en låg prislapp är det bra. Och hur det än blir måste vi ändå låna en del, även Ekbacka-projektet kräver medel.

Så svaret är...?

- Ja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons