Annons
Nyheter

Kommunstyrelsen i Mörbylånga har stängt dörrarna

Nyheter • Publicerad 6 september 2011

MÖRBYLÅNGA

I början av mandatperioden presenterades en politisk nyhet som fick ett visst genomslag. Den högst politiska ledningen – kommunstyrelsen i Mörbylånga, skulle hålla helt öppna möten. Men nu har man tänkt om...

Annons

I samband med att Mörbylånga kommun gjorde sin omtalade omorganisation, där man bland annat skrotade samtliga nämnder, beslutade man också om att hålla öppna kommunstyrelsesammanträden.

Beslutet var grundat i någon slags demokratisk omtanke eller iver. Då nämnderna försvunnit ur organisationen hade plötsligt kommunstyrelsen blivit det tyngsta beslutande organet. Formellt var och är givetvis ”parlamentet”, det vill säga fullmäktige, som är den egentliga beslutande församlingen. Det händer dock väldigt sällan att förslag till beslut från KS fallerar i fullmäktige.

Poängen är alltså att nu när medborgarna, och inte minst media, skulle kunna följa hur valserna går i just KS, borde det politiska spelet inför öppen ridå väcka ett starkt intresse.

TUFFARE DEBATTER

Det gjorde det också, det vill säga från medias sida. Allmänhetens närvaro var dock inte alltid överväldigande stark. Något som i och för sig kan bero på att sammanträdestiderna låg på dagtid då de flesta har arbete att sköta.

Press och övrig media som förväntas serva den nyhetstörstande allmänheten om hur skattepengarna förvaltas och används, ställde som redan antytts glatt upp på denna nya möjlighet till insyn.

Men detta demokratiska experiment har nu fått ett brått slut. KS- ledamöterna har numera låst dörrarna igen.

• Varför?

– Vi sa redan från början att vi skulle ha öppna möten på försök som sedan skulle utvärderas, förklarar kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Och när vi märkte att fokus flyttat från fullmäktige till KS, blev många tveksamma.

Annons

• Är det ett skäl att stänga portarna?

– Samtalet mellan oss politiker blev tuffare när vi hade öppna sammanträden. Och sådana, kanske mer hetsiga debatter, bör föras i fullmäktige. Kommunstyrelsen är en produktionsstyrelse som ska ägna sig åt styrning, ledning och samordning.

Kent Ingvarsson hävdar också att ”intresset från allmänheten inte varit så stort”. Men en trolig förklaring till det har vi redan redovisat här ovan.

VILJA

Hur ser då läget ut i den norra ö-kommunen, Borgholm?

– Vi beslutade redan när kommunallagen gav oss möjlighet till det, jag tror det var 2004, att öppna Ks och samtliga nämnder och styrelser...när ledamöterna så önskar, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

• Måste det vara ett majoritetsbeslut för att öppna dörrarna?

– Nej, inte alls. Det kan vara en enskild ledamot som föreslår att vi ska ha ett öppet möte av en eller annan anledning.

Lisbeth Lennartsson medger dock att fullmäktige sagt nej till en motion, inlämnad av Per Lublin (ÖP), där han krävde att samtliga möten skulle vara öppna.

• Hur ofta har ni då öppna, exempelvis KS-sammanträden?

Annons

– De första åren var det ganska många, men sedan har det inte blivit av. Men möjligheten finns förstås.

Och det gör det faktiskt i Mörbylånga kommun också.

– Enligt reglementet kan vi öppna när vi vill, säger Kent Ingvarsson.

Men då gäller det förstås att vilja...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons