Kommunfullmäktige kommer få sista ordet om småskolorna
BORGHOLM
Småskolornas framtid i Borgholm ligger inte längre i utbildningsnämndens händer. De 48 folkvalda i fullmäktige kommer att ha sista ordet, helt i linje med de synpunkter som framförts av protesterande föräldrar.
– Jag har hela tiden varit öppen för prövning i fullmäktige, säger utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim (c).
Inte oväntat hörs massiva protester och klagorop från folket efter den östra landsvägen samt från Södvik i norr. Småskolor är hotade och berörda föräldrar och personal hytter med näven – mot ett förslag som inte existerar.
OVANA
Det som finns i dag är ett 30-tal alternativ (tre till fyra för varje enhet), där pusselbitarna kan läggas så att samtliga småskolor. Å andra sidan kan pusslet även resultera i en helt oförändrad bild, allt förblir som det är. Utbildningsnämndens ordförande tror att konfrontationen har sin förklaring i ovana.
– Det kan vara ovana att delta i processen inför beslut, att man gärna vill ha ett färdigt förslag man kan i gå i konfrontation med. Men här gäller det att vara delaktiga i processen som ska leda fram till ett förslag, säger Sven–Göthe Lidheim och välkomnar en intensiv och lång skoldebatt.
– När jag lyfte skolfrågan på fullmäktige-sammanträdet i Källa var avsikten att få en bred diskussion och det har väl lyckats bra!?
OENIGT
Under samma möte sa ett oenigt fullmäktige nej till två medborgarförslag där kommuninvånare krävde att småskolornas vara eller icke vara ska avgöras av fullmäktige och inte utbildningsnämnden. I politikens värld kan dock ett nej den ena dagen snabbt förvandlas till ett ja den andra dagen. När det borgerliga styret i Borgholm kallade till gemensamt gruppmöte i måndags kväll resulterade diskussionen bland annat i enighet om att just fullmäktige ska sista ordet om framtidens skolorganisation.
– Visst kan det tyckas lite märkligt, men här kan man väl säga att vi politiker tagit intryck av medborgarförslagen.
Risk för ju fler kockar, ju sämre soppa?
– Nej, det tycker jag inte. Fullmäktige alltid har rätten att ta ställning i kommunala frågor och det ska man ha respekt för, svarar Sven-Göthe Lidheim, nöjd med mötet bland likasinnade.
– En mycket bra och saklig diskussion där motiven till förändrad skolorganisation noga gicks igenom.
LÅNGT
Beslutsprocessen kommer därmed att bli av det längre slaget.
– Färdigt förslag till nämndens arbetsutskott i januari nästa år, möte i nämnden i februari där nämnden föreslår fullmäktige att besluta och beslut av fullmäktige i april. Det får ta den tid det tar.
Den kommande omstruktureringen av skolorganisationen har tre grundstenar: högre måluppfyllelse, bättre ekonomi och modern organisation anpassad för minskat elevunderlag.