Nyheter

Kommunens advokat sågar bussbeslut

Nyheter • Publicerad 3 mars 2014

Kommunalrådets hastiga och oväntade beslut att riva upp tilldelningsbeslutet till Bergkvara Buss  fattades trots ett tydligt nej från kommunens egen advokat.

– Det är orimligt att förkasta Bergkvaras anbud, skriver advokat Henrik Seeliger i ett PM till Borgholms kommun.

Henrik Seeliger på advokatfirman Lindahl KB i Göteborg har vid flera tillfällen, och med framgång, anlitats av Borgholms kommun vid diverse tvister. Ett exempel är Taxi Hybrids miljonkrav mot kommunen som  utmynnade i ett mycket blygsamt belopp till taxibolagets konkursbo.

Direkt efter kommunens kritiserade tilldelningsbeslut till Bergkvara Buss fick Henrik Seeliger frågan  om kommunen bör återkalla detsamma, detta då Bergkvara endast använt en (1) anbudsblankett till flera anbudsområden.

Orimligt

I ett PM från den 19 februari  avråder Henrik Seeliger bestämt från en sådan åtgärd.

– Bergkvara har visserligen endast använt ett anbudsformulär, men det råder inget som helst tvivel om vilka områden Bergkvara Buss lämnat anbud på eller vilka priser som gäller för respektive område. Enligt min bedömning skulle det därför stå i strid med proportionalitetsprincipen att tillämpa kravet och utesluta Bergkvaras anbud, sägs det i PM:et.

En utgångspunkt i proportionalitetsprincipen är att  alla krav som uppställs  i en upphandling och alla åtgärder som vidtas i en upphandling måste vara proportionella. Denna princip ska sedan vägas mot transparensprincipen och likabehandlingsprincipen.

Henrik Seeliger påpekar vidare att  ”rättspraxis inte är entydig avseende vilken av de grundläggande principerna som skall äga företräde i en situation då dessa hamnar i konflikt” för att ändå landa i följande slutsats:

– Enligt min uppfattning framstår det dock som orimligt att förkasta Bergkvaras anbud, då det aktuella kravet (ett anbud per område) överhuvudtaget inte fyller någon funktion i en situation som den aktuella.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.