Nyheter

Kommunen satsar på lärare och sjuksköterskors

Nyheter • Publicerad 5 mars 2014

I lönerevisionen för 2014 väljer Mörbylånga kommun att satsa på sina lärare och sjuksköterskor.

– Vi är väldigt glada för detta, säger Helena Djukanovic, ordförande i Lärarförbundet Mörbylånga.

För alla kommunanställda gäller en löneökning på mellan 2,3 och 2,6 procent. Utöver den ökningen görs en särskild satsning på lärare och sjuksköterskor. Sjuksköterskornas höjning blir 3,2 procent, vilket innebär omkring 1 500 kronor per månad och sjuksköterska.

– Vi har tio sjuksköterskor i kommunen och deras löner har blivit eftersatta sedan vi tog över ansvaret från landstinget 2008. Vi har halkat efter gentemot närliggande kommuner, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Varför har det blivit så?

– Vi hade turen att få med oss många sjuksköterskor från landstinget. Kommuner som haft svårare att rekrytera har också tenderat att höja lönerna. Vi ligger inte jättelågt i förhållande till övriga länet, men vi vill stimulera våra sjuksköterskors arbete.

Förskollärare höjs mest

För lärarna avsätts 3,1 procent, omkring 750 kronor per månad och lärare. Men här väljer kommunen att göra en särskild höjning för förskollärarna, som får 3,4 procents höjning eller cirka 1 100 kronor per månad och förskollärare.

– Det här är andra eller tredje året i rad vi sätter av lite extra till lärarkollegiet. De har haft sin kampanj om 10 000 mer kronor i lön och det börjar ge resultat, säger Henrik Yngvesson.

Mycket av anledningen till lönehöjningen är att kommunen vill vara en attraktiv arbetsgivare och konkurrenskraftig i förhållande till övriga kommuner i länet.

– När det gäller förskollärares löner ligger vi på 10-11 plats och nu höjer vi ordentligt. Men det beror ju på hur andra kommuner gör. Väljer de också att lägga sig högre så ligger vi kvar på samma nivå i jämförelse, fast den generella medellönen höjs, säger Henrik Yngvesson som menar att lärarnas arbete måste prioriteras.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.