Nyheter

Kommunen länkade till porr - stoppar gästbok

Nyheter • Publicerad 17 november 2006

BORGHOLM

Efter länkar till hårdporr, personangrepp på poliser och reklam för byggföretag – nu släcks Borgholms gästbok på nätet.– Det är bara att stänga, det här går inte, säger den ansvarige utgivaren Lars Frick, tillika kommunchef i Borgholm.

Kommunens webb-baserade gästbok har stängts en gång tidigare, detta efter öppna personangrepp.

– Det har förekommit en del personpåhopp med namn och allt och som ansvarig utgivare kan jag inte biträda till att det blir så, förklarade kommunchefen Lars Frick vid tidpunkten och beklagade åtgärden.

– Det är tråkigt, men förutom personangreppen har gästboken nästan blivit till en chatt mellan några personer och så var det inte tänkt.

I ett test kom gästboken tillbaka i mitten av oktober.

– Det är på försök och sköts det inte släcker vi ner den igen, förklarade kommunchefen Lars Frick då.

Försöket fick ett abrupt slut.

När Ölandsbladet tittar i gästboken hittas direkt ett 24 timmar gammalt inlägg som länkar till hårdporr. Besökare av porrsidan kan klicka sig vidare för att se filmklipp där diverse former av sex utövas frenetiskt.

Vidare hittas gästboksinlägg där en medlem av den lokala polismakten utmålas som knähund och parodi.

Där finns också reklam för lokala byggföretag och den oönskade ”chatten” har återuppstått, en person bosatt i Björkviken och en till Skåne utflyttad ölänning med sommarstuga på östra Öland dominerar skörden av inlägg.

När Ölandsbladet berättar detta för Lars Frick fattar han ett omedelbart beslut.

- Vi stänger gästboken. Tack för tipset!

En timme efter samtalet har ord övergått till handling. Budskapet på kommunens hemsida är:

”På grund av olämpliga inlägg, stängs gästboken ned tills vidare.

Gästboken kommer dock öppnas i ny form så snart en säker lösning mot olämpliga inlägg införskaffats.”

– Problemet är att vi inte kan ha detaljkoll på inläggen i gästboken, det går inte att avsätta en tjänst för den sysslan, säger Lars Frick, med i praktiken litet hopp om återstart.

- Samtidigt som jag inte vill tro att gästboken definitivt är stängd kan jag inte utesluta att det är så. Kommunen vill gärna ha någon form av medborgardialog och då är det synd och tråkigt att några inte kan rätta sig efter enkla etiska regler.

MICAHEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.