Annons
Nyheter

Kommunen förlorade viktigt principmål mot privatperson

Nyheter • Publicerad 17 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga kommun måste ta strid för den framtida vattenförsörjningen. I ett principiellt viktigt mål i länsrätten har kommunen förlorat mot en privat intressent som vill bygga bostäder mitt i ett inre skyddsområde för vatten i Strandskogen.

Annons

En fastighetsägare till fyra ordinära villatomter i Strandskogen har tidigare sökt ett så kallat förhandsbesked inför planerad byggnation på tomterna. Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsnämnd gav ett negativt besked och hänvisade till att exploateringen av fastigheterna planerades att ske inom så kallat inre skyddsområde för kommunens vattentäkt i området.

EGENDOMLIGT

Fastighetsägaren överklagade och vann såväl i första som i andra instans. Det vill säga länsstyrelse och länsrätt, något som Mats Lindahl tycker är mycket egendomligt.

– Vattenfrågor är numera så viktiga att det till och med inrättats en särskild myndighet, vattenmyndigheten, som finns på länsstyrelsen. Och ändå verkar de tycka att privata exploatörers intressen går före. Men när det gäller forntida efterlämningar då brukar det vara tvärstopp för det mesta. Ibland finns det fog att fundera över vad byråkraterna på länsstyrelsen anser är viktigast – en tryggad vattenförsörjning eller en forntida stenbumling?

ULF HEDMAN

Läs meri lördagens pappersutgåva av Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons