Nyheter

Kommunen fixar vidare i egen regi

Nyheter • Publicerad 26 december 2008

BORGHOLM

Fixar-Tobbe i Borgholm förblir. Men i annan regi.

– Tjänsten behövs. Vad vi gör är att projektet vävs in i vår egen verksamhet, säger verksamhetschefen Mats Edström.

”Slutfixat för Tobbe” löd Ölandsbladets rubrik och i artikeln klagade Torbjörn ” Fixar-Tobbe” Gustavsson över att hans tid som fixare är över och förbi efter årsskiftet. Detta fick många att tro att ”säkerhetsservicen” för äldre i Borgholms kommun, med syftet att förebygga fall- och halkolyckor i hemmet, också sett sitt slut.

– Så är inte fallet, Fixar-Tobbes tjänst var ett projekt kommunen fått projektpengar för och vid årsskiftet upphör projektet. Hans tjänst var till den sista december vilket varit känt länge, säger verksamhetschefen Mats Edström.

– Vad vi gör nu är att väva in tjänsten i vår egen regi, detta då tjänsten behövs och då den är något vi vill satsa på.

Under projekt-tiden har tjänsten utökats från 75 procent till 100 procent. Hur stor omfattning den får efter nyår är osäkert

– Jag har fyra vakmästare som kan rycka in när det behövs. Hur mycket det sedan blir i tid får vi se.

– Under projekt-tiden har har vi provat oss fram när det gäller vilken service tjänsten kan bidra till. Och då har vi sett insatser det ska läggas kraft på, men även sådant som vi inte kan göra.  Servicen är ju inte tänkt för större arbeten, säger Mats Edström.

Det pratades om politisk oenighet i nämnden?

– Det vet jag inte var det kommer ifrån. Tvärtom är politikerna mycket eniga och har tydligt sagt att de vill ha den här tjänsten i  kommunal regi, i den egna verksamheten.

Sammanfattning?

– Projektet är slut, men servicen fortsätter. För att det inte ska råda några oklarheter ska jag gå ut med ett brev i tidningen i nästa vecka och närmare förklara bakgrunden och hur det kommer att fungera i fortsättningen, säger julledige Mats Edström.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.