Annons
Nyheter

Kommunalt jullyft till hamnen

Nyheter • Publicerad 19 december 2007

DEGERHAMN

Det är inte alltför ofta som kommunen spelar tomte(?). Men nu ger man i alla fall Degerhamn, eller rättare Degerhamns fritidsbåtshamn, en fin, ehuru begagnad, present – en kran som ska klara lyft på fem ton.

Annons

Visserligen är det bara någon vecka kvar till julafton, men om tre, fyra månader är det dags att putsa på båtarna igen. Öland har givetvis ett flertal hamnar, skit vore det väl annars, och det finns också flera båtklubbar. En högst livaktig sådan finns i Degerhamn, där man kan räkna in hela 45 medlemmar. Den lilla bruksorten är känd för att ha en av landets största fotbollsföreningar i förhållande till invånarantalet, men man har alltså även en mycket aktiv båtklubb – plus ett väldigt fint marinmuseum. Hamnen ägs av Cementa, som låter båtklubben disponera den inre delen.

– Cementa ställer också upp med material som vi behöver för att hålla hamnen i skick och stånd. Och när vi påtalade att vi faktiskt blivit sponsrade med 25 000 kronor av företaget, lovade kommunen att ställa upp med lika mycket, berättar en ordentligt förkyld ordförande, Bertil Eriksson.

KRAN SOM KRAN

Den som lovade var tekniska nämndens ordförande Ove Karlesand (m). Men när nämnden skulle ta upp båtklubbens begäran om lite kommunal handräckning befann sig Ove Karlesand på resa utomlands och var alltså inte med på sammanträdet.

– Så det blev inga pengar.

Men Bertil Eriksson och hans medlemmar gav inte tappt. De hade fått höra att Mörbylånga hamn skulle få en ny kran. Och då kunde väl Degerhamn få överta kranen, tycket man i Degerhamn.

– Men vi fick senare vet att man inte alls skulle byta ut kranen i Mörbylånga utan bara flytta den.

Men det finns fler hamnar med kranar.

– Jo, då fick vi i stället nys om Färjestaden. Där var kranen redan nedmonterad.

Och det var en mer korrekt underrättelse. I Färjestadens ansiktslyftning i hamnen platsade inte kranen in. Det ligger som bekant bostäder ungefär på samma plats där kranen stod och båtägarna får lita till en mobil kran.

Annons

– Vi tyckte väl att här hade kommunen en chans att infria en del av sitt löfte. Varför kunde inte vi få ta hand om kranen?

SÄKER HAMN

Jodå, det gick tydligen alldeles utmärkt. Vid tekniska nämndens senaste sammanträde beslutade man att ”erbjuda Degerhamns båtklubb Färjestadens gamla kran.”

– Så nu ska vi bara fundera över hur vi ska få hit den och montera den på plats.

Kranen ligger i kommunförrådet i Mörbylånga, så det kan bli lite pyssel innan det hela, alltså innan det blir ett lyft i Degerhamns hamn.

– Men den ska upp till våren under förutsättning att allt fungerar som det ska.

Till slut en liten kul detalj om just Degerhamns hamn. Det måste vara en väldigt säker hamn. Enligt Bertil Eriksson är medlemmarnas hemvist ända från Stockholm till långt in i Småland. Och flera är poliser, eller pensionerade, poliser.

– Jo, vi har bland annat en kriminalkommisarie från Interpol i medlemsregistret...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons