Nyheter

Kommunalt ja till slottet

Nyheter • Publicerad 7 februari 2006

Måndagskvällens fullmäktigemöte i Borgholm gick i samförståndets tecken.Utan någon större debatt antogs både avtalet med Gösta och Inger Toreld angående köp av mark för planerat seniorboende i Borgholm och det nya hyresavtalet för Borgholms slott.

Trots det bistra vädret med snö och blåst var de flesta fullmäktigeledamöter på plats i Folkets Hus.

Det blev, med Borgholms mått mätt, ett kort möte; efter bara en och en halv timme hade ledamöterna tagit sig igenom dagens ärendelista.

Det största beslutet gällde hyresavtalet för Borgholms slott, som gäller i tio år från 2007.

Men eftersom ärendet var så väl berett, bland annat genom ett gemensamt gruppmöte, togs det beslutet helt utan debatt.

En kortare diskussion blev det däremot kring kommunens försäljning av fastigheterna Resedan 6 och 7 till Inger och Gösta Toreld, som planerar att bygga seniorboende med bland annat ett 60-tal lägenheter.

För kommunen handlar det, om hela affären fullföljs med köp av även Resedan 5 (där kommunförrådet finns idag), om en försäljning som inbringar 7,2 miljoner kronor.

Flera ledamöter, bland andra vänsterpartiets Kerstin Bjellert och Pierre Sternegård, efterlyste information om vilken typ av boende det kommer att bli och vad det kommer att kosta att bo där.

Kommunchefen Lars Frick, för dagen både föredragande och sekreterare i fullmäktige, konstaterade:

– Det har inte presenterats som ett lyxprojekt.

– Området ligger bra till för fina lägenheter med havsutsikt, noterade Jan Erici (m), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Vad fullmäktige tog ställning till var ett ramavtal angående försäljningen. Hur själva området ska se ut blir en senare fråga när det är det dags för detaljplanering.

Fullmäktige tog också följande beslut under aftonen:

• att hos länsstyrelsen begära att lagen om landskapsbildskydd från 1966 upphävs. Kommunfullmäktige anser att samma skydd ges i och med senare tiders miljöbalk och Natura 2000.

• att medge en ny heltidstjänst på socialförvaltningen. Tjänsten gäller en tekniker som ska vara för reparation och underhåll av hjälpmedel inom rehabenheten (tidigare har man köpt tjänsten av Borgholms Energi).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.