Nyheter

Kommunalt ja till exploateringsavtal

Nyheter • Publicerad 31 mars 2009

Fullmäktige i Borgholm sa på måndagskvällen ja till det exploateringsavtal med Ekerum Golf & Resort som i det framtida planarbetet ska omfatta minst 300 byggrätter och ett hotell.

Men det var Per Lublin (ÖP) som fick applåder av de Rällabor som åke till Borgholm för att lyssna på debatten.

Det kom så många åhörare till Folkets Hus på måndagskvällen att man behövde ta in extrastolar. Nästan alla kom från Rälla och deras budskap var enkelt: rör inte vår skog!

Ronny Karlsson överlämnade en lista med 460 namn som alla protesterar mot framtida byggplaner i skogen.

– Vi är mot all bebyggelse som ökar trafiken ner mot Rällaskogen. Vår skog är så fin, låt den vara som den är, menade Ronny Karlsson.

Fullmäktiges ordförande Jan Erici (M) sa att han tyckte det var roligt med ett så starkt engagemang, men poängterade att de klagande är tidigt ute och att man vid kommande samråd får flera tillfällen att påverka processen.

Miljö- och byggchef Göran Borgö inledde med att presentera förslaget, som egentligen inte handlar om vilka områden som ska bebyggas, utan är en ekonomisk uppgörelse där Ekerum betalar 1,8 miljoner kronor för kommunens arbete med planarbetet. Områdena det gäller är Halltorp 1:10, Rälla 1:17 samt Halltorp 1:7.

– Vi ska se vad som är möjligt eller inte möjligt, menar Göran Borgö.

– Det är en lång process och det är viktigt att ha med befolkningen, betonade han.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) tillstyrkte förslaget men Per Lublin (ÖP) tyckte att man redan nu kunde plocka bort tilltänkta områden söder om golfbanan, på grund av de protester från närboende som redan finns. För det fick han applåder från de tillresta Rällaborna.

Björn Engström (M) betonade att det ju inte alls var säkert att blir någon detaljplan för de områden som var mest i blickpunkten för protester.

Även kommunchef Lars Frick tog till orda för att förklara för fullmäktige att det inte handlade om en detaljplan utan att avtalet är en ekonomisk uppgörelse om vem som ska ta kostnaderna i samband med planarbetet.

Till sist blev det en votering om ja eller nej till avtalet. Två ledamöter, båda från (ÖP) röstade nej, två ledamöter, en från (V) och en från (S) avstod från att rösta. Resten sa ja och avtalet är därmed i hamn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.