Annons
Nyheter

Kommunalrådet föreslås påökt

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2007

MÖRBYLÅNGA

Politikerlönerna i Mörbylånga är för låga. Det är ingen folklig opinion som anser det, tongångarna kommer snarare inifrån de politiska leden. En utredning är på gång och bland annat föreslås en höjning av arvodet till kommunalrådet med 23 procent – från 33 652 kronor i månaden till 41 500.

Annons

Alldeles i dagarna avvärjdes en journaliststrejk i sista stund. Parterna enades i elfte timmans sista sekund och som vanligt blev det någon ynka procenthöjning (2,7). När storchefer och politiker snackar löner och arvoden brukar procentsatserna också vara tvåsiffriga – utan något decimalkomma mellan siffrorna. Så även nu, när det är dags för ”lönerevision” i Mörbylångas politikerkår.

Hur fungerar det då idag med arvodesersättningarna för Mörbylånga kommuns fritidspolitiker? Jo, först får vi skilja på timersättningar och fasta arvoden. Ersättningen är för närvarande 295 kronor för ett sammanträde på under en timme. För ett sammanträde på högst fyra timmar kan den folkvalde kvittera ut 609 kronor. Maxersättningen – till exempel en heldag med de folkvalda ligger på 1029 kronor. Fasta arvoden utgår först och främst till kommunens ende heltidare – kommunalrådet Ingvarsson. Men även varenda nämndsordförande samt  kommunstyrelsens förste vice Tommy Eliasson (s) och andre vice ordförande Annika Olsson (c) erhåller fasta bidrag (30,5 respektive 8,3 procent av kommunalrådets ersättning) utöver sina timarvoden. Fast arvode har även kommunfullmäktiges ordförande.

PROCENTEN VIKTIG

Grundbulten i de fasta ersättningarna är kommunalrådets ersättning eller ”lön”, för närvarande 33 652 kronor i månaden. De övriga fasta ersättningarna beräknas alltså i procent av kommunalrådets ersättning. Således får samtliga nämndsordförande elva procent av kommunalrådets arvode – cirkus 3 700 spänn i månande. Detta gäller samtliga utom socialnämndens ordförande som får 5 721 kronor i månaden (17 procent). Till detta kommer, som redan påpekats, sedvanliga ersättningar för sammanträden. Kommunfulmäktiges ordförande – formellt det högsta hönset i gården – erhåller idag tre procent, runt en tusenlapp, i månadsersättning för sitt viktiga värv.

Kommunledningskontoret har i en skrivelse påpekat att Kent Ingvarsson (m), kommunalråd i Mörbylånga, är en ren fattiglapp i jämförelse med kollegorna runt om i Sverige. Av 290 kommuner ligger kommunalrådsersättningen i bottenträsket på plats 270. Som jämförelse kan vi ta Mönsterås där kommunalrådet Roland Åkesson (c) plockar ut 44 200 kronor i månaden. Förslaget som partigrupperna nu funderar över är om det inte är dags att höja kommunalrådets ersättning. Följdverkningarna skulle förstås bli att även alla andra fasta arvoden skulle höjas då de, som framgått ovan, är länkade till kommunalrådets ersättningsnivå. En lämplig startpunkt, eller nivå, som diskuteras är 41 500 kronor – en höjning med 23 procent.

”HARMONISERING”

Bortsett från att samtliga ordföranden samt givetvis Tommy Eliasson (s) och Annika Olsson (c) skulle få en rejäl lönehöjning, diskuteras det också om inte även nämndernas vice ordföranden skulle fasta arvoden utöver timersättningen. En märklig detalj i sammanhanget är dock att man även funderar på att sänka ersättningsnivån för socialnämndens ordförande, alltså från 17 till 11 procent av kommunalrådesersättningen (4 565 kronor i månaden). Det ska alltså bli en ”harmonisering” i löneligan.

Konspirationsteoretikerna har dock saken klar för sig. Den nuvarande, eller låt oss säga tidigare ordföranden i fullmäktige Bernt Andersson (c), har avsagt sig uppdraget på grund av hälsoskäl. Näste man, eller kvinna, på posten måste ha en c-beteckning. Bernt Anderson har också i en intervju i Ölandsbladet understrukit att ”sådan är överenskommelsen”. Vem kan det bli då? Göran Backrot (c), den nuvarande ordföranden i socialnämnden ligger bra till. Men för att inte han ska bli alltför ledsen lönemässigt höjer man då fullmäktigeordförandens lön från tre till elva procent av kommunalrådsersättningen. Mycket riktigt har också kommunalrådskontoret föreslagit denna lösning...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons