Annons
Nyheter

Knarkrättegången: ”Sällan man har så bra bevisning”

Nyheter • Publicerad 8 december 2007

KALMAR

Under fredagen avslutades den stora knarkrättegången i Kalmar där en 52-åring från Färjestaden har en av de viktigaste rollerna tillsammans med en 58-åring från Kalmar.

Annons

– Någon annan påföljd än långa fängelsestraff kan inte komma i fråga, agiterade kammaråklagaren Gunilla Öhlin i sin slutplädering för tingsrättens ledamöter.

Den misstänkte ölänningen erkänner häleribrott och dopningsbrott samt att han innehaft och överlåtit ett gram amfetamin. 52-åringen förnekar dock all annan inblandning i den knarkhärva vilken avslutades med att polisen grep 52-åringen tillsammans med 58-åringen och en 30-åring från Bergkvara i Malmö och samtidigt lade beslag på ett och ett halvt kilo amfetamin. Under slutpläderingen ändrade åklagaren rubriceringen på just den åtalspunkten till försök eller förberedelse till grov narkotikabrottslighet för 52-åringen.

– Det har förstås med att göra att åklagaren inte är i närheten av att bevisa att min klient skulle haft något med det här att göra, säger 52-åringens advokat Michael Boberg och höll fast vid 52-åringens tes att denne enbart följde med som resesällskap till Malmö.

TRUMFKORT

Åklagaren Gunilla Öhlin har ett trumfkort i den dokumenterade telefonavlyssningen. Inte minst när det gäller 52-åringens dödshot mot en 56-åring från Östergötland, vilken inför rätten åter fick höra 52-åringen berätta att han skulle skjutas och kastas från Ölandsbron.

– Det är sällan man har så bra bevisning. Visst, där har åklagaren lite mer att komma med, erkänner försvarsadvokat Boberg, men avfärdar hotet som ”fyllesnack”, säger Gunilla Öhlin.

52-åringen är även misstänkt för att ha sålt ett kvarts kilo amfetamin till ett par från Jönköping den 23 september. Den affären bekräftades sista rättegångsdagen av ett vittne från Kalmar, vilken på en rad punkter kunde ge åklagaren Gunilla Öhlin rätt i hennes teser om knarkhärvan.

KRONVITTNE

Michael Boberg tycker att det är märkligt att vittnet under nära en månads tid suttit häktad och att vittnet strax efter det att han avgett ett informativt vittnesmål släpps fri:

– Även om vi inte tillämpar det så är det är nästan så att man tror att det handlar om ett ”kronvittne”, en som berättar det åklagaren vill höra för att klara sitt eget skinn.

Återstår att se hur tingsrätten ställer sig till uppgifterna. Samtliga fem åtalade kvarstannar i varje fall i häkte i avvaktan på dom

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons