Annons
Nyheter

Knarkhärvan: Reningsverket var plats för smutsiga affärer

Nyheter • Publicerad 24 november 2007

FÄRJESTADEN

Just intill Ölandsbron. Med mörk skog runt omkring. Vid reningsverket i Färjestaden gömdes knark som sedan distribuerades till kunderna.

Annons

Det är många hemligheter som presenteras i samband med den stora knarkhärva som just nu nystas upp vid Kalmar tingsrätt. Fem män åtalas för inblandning i grov narkotikabrottslighet. En 52-årig man från Färjestaden har en central roll i åtalet. Genom polisens avlyssning av mannens telefon så har polisen skapat sig en mycket god inblick i dennes affärsverksamhet. Det framgår av telefonsamtal att knark brukar gömmas och distribueras, instoppat i ett kikarfodral och nedgrävt vid ett telefonskåp just utanför grindarna till reningsverket i Färjestaden.

– Perfekt ställe. Lätt att hitta också, konstateras det i telefonsamtal.

Enligt åklagaren Gunilla Öhlin har 52-åringen tillsammans med en 58-åring från Kalmar sålt 250 gram amfetamin till ett par från Jönköping den 23 september.

HÄMTADE KNARKET

I telefon förklarar 52-åringen för 58-åringen från Kalmar var knarket kan hämtas. Han vill inte att 58-åringen ska ta med sig trion från Jönköping hem till hans lägenhet eftersom han är rädd att störa grannarna. 58-åringen och Jönköpingsparet åker till reningsverket och gräver upp knarket, men Jönköpingsparet är misstänksamma på amfetaminets kvalitet. Därför åker 58-åringen och Jönköpingsduon trots allt hem till 52-åringens lägenhet. Paret från Jönköping kan snart konstatera att varorna är prima.

Dagen efter är telefonförbindelserna mellan 52-åringen och 58-åringen intensiva. Paret de sålt amfetamin till har fått tokspel och kör omkring på gågatorna i Kalmar med sin bil och körkort har dom förstås inte heller.

– Det (amfetaminet) var nog bättre än de trodde, säger 52-åringen syrligt.

Rädslan är stor att polisen ska gripa missbrukarna och spåra amfetaminet till 52-åringen och 58-åringen. 52-åringen och 58-åringen jagar trion och jakten lyckas så till vida att ingen grips av polisen. I alla fall inte just då. Strax efteråt sätter 52-åringen in 30 000 kronor på en bank i Färjestaden.

SKULLE RESA BORT

En vecka senare grips 52-åringen och 58-åringen efter en misstänkt knarkaffär med ett och ett halvt kilo amfetamin i Malmö. Både 52-åringen och 58-åringen nekar till allt som åklagare Gunilla Öhlin vill lägga dem till last. Nästa allt... 52-åringen erkänner att han överlåtit ett (!) gram amfetamin till paret från Jönköping. I övrigt minns han inte mycket när han pressas av åklagaren i tingsrätten.

Annons

– Jag var full...

Att han precis satt in 30 000 kronor på sitt konto förklarar 52-åringen med att låset till hans lägenhet var dåligt och att han inte vågade ha sina besparingar hemma då han skulle resa bort. 10 000 kronor hade han sparat själv och 20 000 kronor uppger han att han fått av sin mor.

På onsdag fortsätter rättegången med fler vittnesförhör.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons