Nyheter

Klartecken till Slottsskolan

Nyheter • Publicerad 10 februari 2010

Ombyggnationen av Slottsskolan har fått klartecken av kommunledningen i Borgholm.

- Nu är Slottsskolan hemma, beskriver kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och spräcker projektets kostnadskalkyl med tiotals miljoner kronor.

När Slottsskolan prickade av önskelistan inför projektet ”Framtidens Slottsskola” landade notan på drygt 60 miljoner kronor, bland önskemålen fanns utbyggnad på 800 kvadratmeter, skolbibliotek och utrymme för kommunens samtliga sexor.

Kommunledningen, med 30 miljoner kronor avsatta för renovering och ombyggnad, slog bakut och beordrade utbildningsnämnden till omtag.

I december kunde Ölandbladet berätta om det kompromissförslag projektgruppen arbetat fram: 400 kvadratmeter i utbyggnad och inga sexor. – Det här förslaget ger i alla fall pedagogiska fördelar. Fast grundförslaget är fortfarande det bästa, där fanns både pedagogiska och organisatoriska fördelar, var skolchefens Lars Bylunds kommentar till kompromissen.

Ett viktigt steg mot fullbordan togs i veckan. Efter stormöte mellan partierna och beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott anser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson att Slottsskolan ”är hemma”.

– Det finns stor samstämmighet om att genomföra projektet, även om kostnaderna drar iväg. Det kommer att bli betydligt mer än 30 miljoner kronor, hur mycket får upphandlingen visa, säger kommunalrådet.

Enligt uppgifter till Ölandsbladet kan projektet landa på 50 miljoner kronor.

– Investeringen är över tre år och det kommer att bli en del upplåning, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

Tänkt byggstart är numera ”tidigt 2011”.

– Vi i kommunledningen hade önskat byggstart i år, men det är inte möjligt efter alla turer.

Samtidigt tycks den tänkta flytten Södviksskolan vara ifrågasatt.

– Förvaltningen tittar på flyttalternativen, även Rälla skola diskuteras. Lämpligast är att flytta till någon befintlig skola och komplettera med inhyrda paviljonger, berättar Lisbeth Lennartsson och förkastar förslaget att bygga om i etapper med elever och personal kvar på skolan.

– Av många skäl, bland annat säkerhetsskäl, går det inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.