Nyheter

Klartecken till Skumtimmen

Nyheter • Publicerad 14 juni 2012

BORGHOLM

Vad gjorde hyllade Kristoffer Lundström från SVT:s succé Kobra på kommunstyrelsens sammanträde i Borgholm?

Eller mer rätt, vad gjorde hans på flera sätt look-a-like Mattias Nylander från regionförbundet där?

– Brott kan löna sig...på Öland, förklarade denne och politikerna köpte hans budskap, att gå in i filmatiseringen av Skumtimmen.

Efter närmare en timme av säljprat från nämnde Nylander – ”tyska investerare går in tungt, 13 miljoner TV-tittare, 1,1 miljoner filmbesökare” – gjorde kommunstyrelsen i Borgholm det Mörbylånga redan gjort, de elvas gäng sade sade ja till medfinansiering i form av tjänster i filmatiseringen av Skumtimmen.

Tjänsternas värde uppskattas av produktionsbolagen till cirka 400 000 kronor.

– Jag ser inga bekymmer att komma upp i den volymen, förkunnade Benny Wennberg från Borgholm Energi vars teknisk service förväntas ställa upp med resurserna.

– Det kan handla om ”runners”, bud och fax, lokaler och inspelningsplatser.

På frågan om teknisk service mäktar med uppgiften med tanke på att verksamheten visar mångmiljonminus i år svarade VD Wennberg:

– Det blir inte värre av det här, det är inga nya kostnader för oss.

"SKITDYR"

En produktionsförsäkring – ”skitdyr”, enligt Mattias Nylander – skyddar investerarna om filmatiseringen om någon anledning skulle gå i stöpet i sista stund och av motståndet i kommunstyrelsens arbetsutskott märktes nästan inget.

– Från Socialdemokraterna känner vi oss betydligt tryggare nu med kalkylerna och även med hur ärendet är berett, sade Ilko Corkovic och yrkade på bifall.

– Ett av de mest långsiktigt lönsamma besluten i Borgholm på länge, ansåg kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) efter kommunstyrelsens eniga ja.

Och ”Kobra-Nylander” sneglade på världspremiären.

På Öland.

Under Skördefesten 2013.

– I stenbrottet i Gillberga på storduk inför tusentals besökare...det kan bli hur stort som helst!

Och troligen, kommunstyrelsen hade det önskemålet, med ”Borgholms kommun” i eftertexten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.