Annons
Nyheter

Klartecken för 70 nya tomter

Nyheter • Publicerad 22 december 2006

Arkeologerna ger fritt fram för byggandet av Ryttardalen i Algutsrum.

Ryttardalen är det planerade bostadsområdet med ett 70-tal tomter öster om Algutsrum, som bland annat är tänkt ska locka familjer med hästar. Detta eftersom det till 30-talet av fastigheterna hör till stallplatser.

Annons

Ett av frågetecknen kring det nya bostadsområdet har gällt tidigare arkeologiska fyndigheter i området. Men nu har åtminstone det frågetecknet rätats ut.

Under fem dagar har arkeologer studerat planområdet öster om befintlig bebyggelse i Algutsrum och drygt 500 meter öster om Algutsrums kyrka. Detta utan att finna några hinder för en fortsatt exploatering av området.

– Den kända fornlämning, RAÄ 86, som finns inom planområdets östra del, bör kunna integreras i detaljplanen liksom stora delar av hägnadssystemet, skriver Caroline Hulting Lindgren vid företaget Wallin – Kulturlandskap och arkeologi.

Vid den arkeologiska utredningen har äldre kartmaterial och fornminnesregister studerats. Vidare har sökschaktsgrävningar med grävmaskin genomförts.

Från bostadsområdet är det i planförslaget inritat ridstigar bland annat till Jordtorpsåsen. Arkitekten Bo Thunberg har skissat fram en lantlig radbymodell.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons