Nyheter

Klart med datorer till friskoleelever

Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Ölandsbladet skrev för några veckor sedan om Ölands friskolas planer på att ge varje elev en egen dator. Nu står det klart att det blir så.

– Det här känns lovande och ett steg i rätt riktning, det är hitåt vi ska, säger läraren Lennart Carlsson.

Vid höstterminens start kommer alla nya sjundeklassare att tilldelas varsin bärbar dator.

– Det var inget svårt beslut. Så länge vår skola har funnits så har datorerna funnits, och digital kompetens är en stor fråga inom EU just nu, säger Lennart Carlsson.

Tanken är att eleverna ska ha med sig datorn till skolan varje dag, och nu är det upp till lärarna att anpassa sin undervisning så att datorerna kommer till sin rätt.

– Det är ett stort jobb för oss. Det är lätt att säga att datorerna är ett naturligt hjälpmedel, men sedan gäller det att komma fram till hur de kan utnyttjas på bästa sätt.

Lennart Carlsson tror att stor vikt kommer att läggas vid kunskapen att publicera.

– Idag är eleverna väldigt duktiga på att ta in kunskap med hjälp av datorn, vi vill vända på det så att de själva får publicera till exempel de arbeten som de jobbar med. Det gör också att en elev kan läsa det en annan skriver.

Eleverna ska kunna välja mellan att förvara datorn på skolan eller ta med den hem. Och även om det handlar om ett arbetsredskap i undervisningen så ser inte skolan något bekymmer i att eleverna spelar spel eller på annat sätt använder datorerna privat.

– Om man sätter in spärrar så gör man det onaturligt. Jag hindrar inte eleverna från att skriva något annat med skolans penna och så ska det inte vara med datorerna heller.

• Apropå penna och papper, är det på väg bort nu?

– Nej, det tror jag inte. Konsten att anteckna med penna måste finnas kvar, tycker åtminstone vi äldre. Men det kanske blir så att vi väljer att ha penna och sudd i vissa ämnen.

Vad inköpet av datorerna kostar skolan kan Lennart Carlsson inte säga exakt.

– Men jag vet att det inte ska kosta mer än nyinköp och underhåll av de datorer vi redan har. Ekonomiskt går det jämnt ut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.