Annons
Nyheter

Kjell E Johanson till minne

Nyheter • Publicerad 5 juni 2007

En del människor borde man ha haft som god vän hela livet. Så är det med Kjell E Johanson, jag önskar att han hade varit min vän sedan ungdomen, men nu blev det bara 15 år ungefär, sedan han bosatt sig i Mörbylånga. För drygt vecka sedan ringde han och han inledde som alltid: ”Hej, det är Kjell E, jag har en idé, har du tid att lyssna?”

Och så kom det något spännande och oväntat, en artikel som skulle skrivas, ett politiskt uppslag att spinna vidare på eller kanske snack om en kommande bok. Den här gången handlade det om hans memoarer, om en konferens där han ville ha Ölandsbladet med och lite annat smått och gott politiskt. Som i förbigående nämnde han helt kort att han hade fått en svår cancer, men det verkade inte som om han hade tid med den ty livet var så fyllt av uppgifter. Så kom meddelande i går att Kjell E gått bort, inte bara jag saknar honom mycket, alla på tidningen gör det och vi är alla chockade över hur fort det gick, att vi inte fick tid att säga hej då. Han var en uppriktig vän av Ölandsbladet, han ogillade kanske en hel del av det politiska innehållet då och då, men mycket instämde han också i från sina utgångspunkter som en intellektuell vänsterdebattör – i de öländska frågorna var vi nästan alltid överens.

Annons

Kjell E Johanson var en folkbildare av den gamla sorten; han brann verkligen för att få ut litteraturen och kulturen till gemene man, till folket, att engagera folket i kulturfrågor och en av hans sista artiklar i Ölandsbladet kom symbolisktnog att bli en litterär jämförelse mellan Stockholmsförfattaren Per Anders Fogelström och vår öländska författare Margit Friberg där han ställde manligt mot kvinnligt och storstad mot landsbygd.

Nykterhetsrörelsen och bildningsarbetet var de två fundament som Kjell E Johanson var djupt förankrad i; han såg politiken som ett medel att förverkliga dessa två strävanden och han fann därvid socialismen som det främst instrumentetoch metoden för att frigöra människan, men det var en öppen, fri och humanistisk, nästan religiöst kristen, utopisk socialism som han stod för. Jag är för min del övertygad om att ett vänsterparti med Kjell E Johansson i ledningen skulle ha blivit ett 25-procentsparti; hos honom fanns inget av dogmatism eller inskränkthet. Han var en fri och prövande ande. Låt mig också tillägga att han var en mycket snäll och omtänksam person, en sådan som ringde och frågade: Hur mår du, när någon varit sjuk en längre tid.

Det finns så mycket att säga om Kjell E att orden inte räcker till. Andra får beskriva hans politiska gärning, men med dessa enkla rader vill jag från tidningen Ölandsbladet och alla dess anställda säga: Tack Kjell E för de år vi fick tillsammans, det var kul och det var spännande.

Kurt Lundgren

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons