Annons
Nyheter

Kjell E Johanson har avlidit

Nyheter • Publicerad 4 juni 2007

MÖRBYLÅNGA

I en ålder av 74 år har Kjell E Johanson, Mörbylånga, avlidit och därmed har en stark röst inom folkrörelse-Sverige och det politiska livet tystnat.

Annons

Kjell E Johanson föddes i ett fattigt hem i Värmland där fadern var skomakare. Från folkskolan gick Kjell E vidare och blev typograflärling i Karlstad. Snart inriktades hans liv åt det sociala hållet och under alla år har han alldeles särskilt haft barn och ungdomar och deras bästa i fokus. Han utbildade sig till socionom och blev så småningom fritidsdirektör i Stockholm, innan dess hade han några år som byrådirektör på socialstyrelsen, biträdande socialdirektör i Stockholm och chef för stadens brottsförebyggande centrum. Folkrörelse-Sverige har alltid haft en varm vän och en drivande kraft i Kjell E Johanson. Under många år var han förbundsordförande i IOGT-NTO liksom i Svenska Frisksportförbundet.

ALLTID I FARTEN

Kjell E Johanson flyttade tillsammans med sin familj till Mörbylånga i början av åttiotalet och under ett par år veckopendlade han då med bil till Stockholm. Enligt egen utsago var det telefonsamtalen under de resorna som ledde till att näthinnorna skadades i båda ögonen, vilket ledde till att Kjell E blev helt blind. Istället för att bli stillasittande vidtog han emellertid alla åtgärder för att anpassa sig till sitt funktionshinder och för att kunna fortsätta med sitt aktiva liv.

Efter sin pensionering och ända in till sin sista dag fortsatte Kjell E Johanson att vara aktiv. På uppdrag av Stockholms stad genomförde han Projekt Kvinnofrid. För några år sedan ledde han den grupp som inom vänsterpartiet analyserade partiets historia i relation till kommunismen. Vänsterpartiet är det parti där han alltid har haft sin hemvist alltsedan han i sin ungdom deltog i ett möte med partiets ungdomsförbund hemma i Värmland. Under åren i Stockholm var han själv aktiv inom ungdomsrörelsen och i Stockholms stadsfullmäktige.

NYKTERHETSKÄMPE

Föreningen Ökraft har i Kjell E Johanson haft en sekreterare som varit engagerad och pådrivande för att göra missförhållanden synliga, alltifrån barn i missbruks- och våldsmiljöer till kvinnomisshandel och tidigt alkoholdebut bland ungdomar. För bara någon vecka sedan var en treårig projektplan, med rubriken Öland mot Droger, klar där Kjell E var huvudförfattare och även hade sökt ekonomiska medel på sitt framgångsrika sätt.

I Kalmar läns nykterhetsförbund var Kjell E ordförande och även där har han drivit många olika projekt, ofta tillsammans med andra organisationer och studieförbund. Över huvudtaget var Kjell E en samarbetsman och missade aldrig en chans att få människor och organisationer att jobba gemensamt med honom och varann med frågor som han brann för.

POLITISKT RADIKAL

Sedan några år var Kjell E Johanson ordförande i vänsterpartiet i Mörbylånga och partiets starke man i fullmäktige. Hans stämma hördes ofta och kunnigt i allt vad som rörde det politiska livet. Han drog sig inte för att bejaka en frågeställning som framförts av vilket parti som helst om frågan stämde överens med hans egen och partiets övertygelse. Kjell E kunde när så fordrades ta till brösttoner och när kommunen i sin information till invånarna hade raderat ut vänsterpartiet röt han till såväl i tidningar som till kommunledning.

Under sitt alltför korta liv har Kjell E Johanson dessutom hunnit med att skriva mer än hundra böcker, och därtill ett stort antal skrifter. De flesta har handlat om hans hjärtefrågor nykterhet, bildning och social välfärd. I några böcker har han också beskrivit sin barndom, sitt vuxna liv med barn och familj och nu senast hade han skrivit klart sina memoarer. Samtliga böcker är utgivna på IOGT:s bokförlag Sober, där Kjell E själv var direktör under några år. Litteratur har alltid varit viktigt för Kjell E Johanson. Han har i alla år läst mycket böcker och använt sig av detta i studiecirklar och seminarier av skilda slag. Hösten 2006 läste han 20 poäng litteraturvetenskap vid högskolan i Kalmar, detta samtidigt som han jobbade vidare med sina många ideella uppdrag.

Annons

OPINIONSBILDARE

Inte bara böcker har kommit ur Kjell E Johansons händer. Ett stort antal tidningsartiklar, insändare och debattartiklar har han producerat, alltid i angelägna ämnen och oftast tillsammans med andra opinionsbildare. Han var regelbundet skrivit krönikor och artiklar i Ölandsbladet, Östra Småland, Barometern men också i Borås tidning, för vilken han även bevakade sommarens partiledardebatt på Klintagården och såg till så att man i Borås med omnejd varje dag kunde läsa vad respektive partiledare hade sagt kvällen innan. Kjells egna tankar om vad det är att vara människa ledde honom till att han sympatiserade med Vännernas samfund, i folkmun kallat Kväkarna.

Kjell E Johanson drabbades av skenande malignt melanom vilket ledde till hans hastiga död. Närmast sörjande är Kjell E Johansons stora familj med hustrun Margaretha, barnen Lillemor, Marie, Erik, Karin och Mikael med sina familjer samt Margarethas barn Anna, och Måns med familjer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons