Nyheter

Kenta vill starta fiskrestaurang

Nyheter • Publicerad 22 december 2007

BORGHOLM

– En realistisk vision för det gröna hamnkontoret är att skapa en fiskrestaurang, öppen under de turistintensiva sommarmånaderna. Byggnaden ligger ju långt ut i hamnen med en underbar utsikt över Kalmarsund och en restaurang skulle leda till en naturlig fortsättning av promenadstråket vid hamnen, säger byggentreprenören Kenta Sjögren.

Kenta Sjögren har tillsammans med arkitekten Caspar Lindberg tagit fram ett tämligen genomarbetat förslag på hur en fiskkrog skulle gestalta sig.

– Jag tänker själv inte bli krögare, men jag har kontakter med folk i branschen som är intresserade att driva en fiskrestaurang. Däremot är jag beredd att investera i ett sådant här projekt, inledningsvis runt en miljon för fasta installationer, säger Kenta som tillägger att läget är det bästa i hela stan.

HYRESAVTAL

– Tanken är ett hyresavtal med kommunen som sätter hyran, och som på sikt kompensar mina insatser.

I det befintliga plåtskjulet har de ritat in ett restaurangkök i den västra delen och i den östra är det plats för 20 matgäster, serveringsdisk, bar och en liten butik.

– Att enbart driva en fiskkrog är nog för tufft, så en försäljning av olika fiskprodukter kan bli ett bra komplement. Jag har dessutom kontakter med ett företag i Göteborg som kan ställa upp med dagliga leveranser, säger Kenta.

KLART I MAJ

Den huvudsakliga restaurangen är förlagd utomhus, 120 platser på kajen med utsikt mot hav och kvällssol. Mot norr ett vindskydd med genomsikt, varuintag och ett litet förråd. Den nuvarande tillbyggnaden mot öster är i dåligt skick och har en avvikande arkitektonisk karaktär. Kenta Sjögren tycker att det fina hamnkontoret kommer att vinna på att tillbyggnaden avlägsnas och ersätts med en ny tillbyggnad med fem toaletter, för såväl matgästerna som en kommunal toalett för allmänheten. Dessutom två herr- och två damduschar för båtgästernas behov.

– Får jag gehör för mina planer ska allt vara klart till den sista maj, deklarerar Kenta Sjögren.

FÖRFALLET

Hamnkontoret, eller Gröna skjulet, som det också kallas är idag i förfallet skick. Men inte värre än att det går att rädda, även om det tidigare höjts röster för en rivning. Det är dessutom målat i en äckligt gallgrön kulör, mot att tidigare varit vackert mörkgrön. Den originella byggnaden med sitt rundade tak har också sin egen historia. Redan på 1910-talet började Rederi AB Svea att trafikera sträckan Stockholm-Borgholm med sina vita ångbåtar och 1928 gjordes en framställan till hamnstyrelsen att man i följande års budget skulle avsätta pengar till en väntpaviljong vid tilläggsplatsen. Detta utlovades också, men så blev det inte på grund av pengabrist. Till sommaren 1930 stod emellertid ”paviljongen ” klar, och har således 77 år på nacken.

FÖRVARING

Genom åren har den dock haft flera funktioner; under många år hade Lennart Gerlofsson sitt skeppsmäkleri här, några somrar hade Ölandssnipan ateljé i huset och de senaste somrarna har en del av utrymmena använts av parkeringsbolagets personal. Skjulet i den ena delen används numera som förvaringsplats för optimistjollar och bojar. Det kan också noteras att det i var ända av huset står en vacker gatlykta med gjutjärnsfundament, av fabrikatet Lux och som var allmänna i Borgholm i början av förra seklet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.