Nyheter

Kejsarsnitt utan bedövning

Nyheter • Publicerad 9 juli 2006

Kejsarsnittet präglades av svidande, brännande känslor och skrik.

Nu anmäler kvinnan narkospersonalen på Kalmar sjukhus för att ha opererat henne utan alternativt med otillräcklig bedövning.

Det var den 3 maj i år som kvinnan kom till förlossningen på Kalmar sjukhus. Runt 19.40 fick hon ryggmärgsbedövning i samband med förlossingen. Sju timmar senare, runt 03.00 går hennes blodtryck upp och hon får feber. Läkarna beslutar att ett kejsarsnitt är nödvändigt.

Det är nu mardrömmen börjar.

Kvinnan berättar i sin anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att personalen förlitar sig på den sju timmar tidigare ryggmärgsbedövningen. När narkosläkaren drar med en fuktig bomullstuss över magen, talar hon om att den känns kall. Hon får då till svar att hela känslan vid snittet inte går att bedöva bort utan det kan kännas som att någon drar i en. Man fortsätter förberedelserna och tvättar kvinnan för att sedan sätta fast plasten som de snittar igenom.

”Jag pratar med min sambo NN som sitter vid mitt huvud och säger till honom att det känns precis vad de gör. Jag känner den svidande, brännande känslan när de snittar, som åtföljs av en sådan smärta att jag skriker.” skriver kvinnan.

Hon skriker ända tills dottern blir förlöst då smärtan avtar, men efter bara någon minut sätter personalen igång igen.

”Det är fortfarande en sådan överväldigande smärta att jag börjar skrika.”

Enligt kvinnans anmälan säger personalen till henne att vara tystare men allt hon kan är att skrika. Hon berättar i anmälan om hur hon under hela operationen önskade att man skulle ”släcka” henne eller att hon skulle svimma.

Nu undrar kvinnan varför ingen reagerade på hennes skrik och undrade om något var fel.

”Ska man få ha en sådan smärta vid en operation? Vem bär ansvar och får det gå till så här?”

Narkospersonalen på Kalmar sjukhus är anmälda för att ha genomfört kejsarsnittet utan, eller med otillräcklig, bedövning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.