Nyheter

Katterna plågades till döds

Nyheter • Publicerad 5 december 2008

Klimpen och Findus plågades till döds.

En 63-åring från Borgholmstrakten döms till dagsböter för att djurplågeri sedan han förgiftat grannkatterna med glykol.

De bägge familjerna kunde inför tingsrätten berätta om hur deras katter, Klimpen och Findus, vridit sig i plågor. Och hur de tvingats avliva de små djuren för att få stopp på lidandet.

Det var den 24-25 januari som 63-åringen ställde ut en skål kattmat blandad med etylenglykol på sin uteplats.

För tingsrätten berättade 63-åringen om hur en katt smitit in genom hans altandörr då denna stått på glänt. Enligt 63-åringen förrättade katten sina behov i köket tre gånger, dessutom skall han 15-20 gånger tvingats göra i ordning rabatter på grund av att katter ”sprätt upp dem”.

Vidare så anförde 63-åringen för rätten att han arbetar oregelbundna arbetstider och därför ibland sover dagtid. Ibland har han hört jamande katter utanför bostaden, vilket stört honom.

En boende i området vittnade i tingsrätten om hur 63-åringen alltid varit en katthatare. 63-åringen hade bland annat bett att få låna dennes hundar för att få bort alla katter.

Försök med vatten, stampningar och utställande av plåtkatter hjälpte inte.

I stället valde 63-åringen att blanda ihop kattmat och glykol. Att effekten skulle bli så kraftig hade han inte för avsikt.

Men för tingsrätten konstaterade mannen att han efter detta blivit av med katter.

Enligt tingsrätten kan det ”hållas för visst att det var likgiltigt för honom om en eller flera katter kom till skada och otillbörligen utsattes för lidande genom att äta av maten”.

Tingsrätten dömer 63-åringen till 100 dagsböter a 220 kronor, samt att utge skadestånd till kattägarna med 7 700 kronor respektive 1 500 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.