Nyheter

Kastlösa blir ”matbutiks-lösa”

Nyheter • Publicerad 15 januari 2008

KASTLÖSA

Nu stänger Handlarn i Kastlösa för gott. Svikande kunder gör att det inte längre lönar sig för Ann och Christer Schöllin att ha kvar mat- och presentbutiken. Kaféet kommer dock att finnas kvar – sommartid.

Sommaren 2006 köpte paret Handlarn, med tillhörande presentbutik och kafé. De ville redan då lägga ner livsmedelsdelen och starta en ny verksamhet.

– Men det blev ju ramaskri så vi bestämde oss för att prova ha kvar butiken i ett år. Nu har det gått ett och ett halvt år och det får räcka, säger Christer Schöllin.

INTE STÄLLT UPP

Den stora anledningen till nedläggningen är en för liten kundkrets. I genomsnitt har butiken 20-40 besökare per dag. Christer Schöllin är uppenbart besviken på de kunder som valt att handla någon annanstans än i den lokala närbutiken.

– Byn har inte ställt upp och handlat, folk är inte köptrogna. Om de hade ställt upp lite så hade vi kunnat vara kvar, säger han.

– Butikerna på landet har ingen framtid, tillägger Ann Schöllin och menar att de flesta väljer att handla i Mörbylånga eller Färjestaden.

DRABBAR GAMLA

Hon känner vemod inför nedläggningen:

– Man träffar så många trevliga människor. Och jag tycker det är jättetråkigt att det här drabbar de gamla, säger hon och syftar på de äldre Kastlösa-bor som nu kan få svårt att handla mat.

– Det är pensionärerna och inte vi som blir lidande av det här, säger Christer Schöllin.

På torsdag börjar utförsäljningen av butikens varor. Och Ann Schöllin räknar med att kunna stänga verksamheten den första februari.

ENDAST TVÅ KVAR

Paret menar dock att det inte handlar om någon konkurs:

– Vi kommer att behålla fastigheten, och kaféet ska finnas kvar under sommartid.

I och med nedläggningen av Handlarn, är matbutikerna i Degerhamn och Grönhögen de enda som finns kvar söder om Mörbylånga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.