Nyheter

Kassaskåpskupp granskas i dubbelmordet

Nyheter • Publicerad 22 september 2006

NORRA ÖLAND

I utredningen kring dubbelmordet i Byxelkrok finns uppgifter om flera kassaskåp.– Det stämmer. Som jag sagt tidigare, det finns många bitar att titta på i denna utredning, konstaterar kriminalkommissarie Stig Svensson.

Dubbelmord, dödsbränder, inbrott – och kassaskåp.

Polisens utredning av dubbelmordet i Byxelkrok, där en 66-årig man och en 69-årig kvinna mördades innan gärningsmannen satte kvinnans hus i brand för att dölja brottet, sväller.

I tre av de fall polisen granskar finns en gemensam nämnare: kassaskåp. En möjlig motivbild kan vara jakt på pengar.

Kassaskåps-teorin startar vid ett inbrott hos en företagare på norra Öland där gärningsmannen förgäves försökte bryta upp dennes kassaskåp med hjälp av vinkelslip.

tittar

Heta metallspån sprutade över rummet kassaskåpet stod i.

– Det var mycket nära att ta eld. Gärningsmannen tog inte på något sätt hänsyn till brandrisken, berättas det för Ölandsbladet.

Stig Svensson:

– Inbrottet hos företagaren är något vi tittar på, men det går inte säga om det finns något samband.

Försöket att bryta upp kassaskåpet är ännu, drygt två efteråt, olöst. Ingen gärningsman har hittats.

Ett mindre kassaskåp fanns i den villa som brann ner på Neptuni Camping i Byxelkrok i mars 2005. Brandorsaken är okänd.

Även i den mördade parets hus stod ett kassaskåp och i kvällspressen har släktingar till 66-åringen beskrivit honom som välbärgad.

– Som jag sagt tidigare, det finns många bitar att titta på i denna utredning. Jag har egentligen inget nytt att berätta om vårt arbete, förutom att vi tålmodigt jobbar på, säger Stig Svensson, i ledningen för spaningsarbetet,

profil

Som Ölandsbladet tidigare berättat tar kriminalpolisen i Kalmar hjälp av rikskrim i jakten på mördaren. Ett led i samarbetet är att ta fram en gärningsmannaprofil.

– Vilket ofta görs, det gjordes också i Annelie Ojonen-fallet. Nästa vecka får vi experthjälp på det området och det är alltid bra att få bekräftelse på om det vi tycker och tänker stämmer med det de kommer fram till. De kan också hitta saker vi inte tänkt på, berättar Stig Svensson.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.