Annons
Nyheter

Kärt möte med brittiska bilar

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2007

BORGHOLM

Efter ett års bortavaro var det åter dags för Borgholm att anglifieras. Det enda som inte var typiskt brittiskt i Borgholm i lördags var väl det soliga vädret.

Annons

– Det här vädret är helt perfekt, det är så kul när det efter den dåliga sommaren blir fint lagom tills det här, säger Stefan Ahlgren initiativtagaren till bilfesten.

Då han för dagen gestaltade upptäcktsresanden Dr. Livingstone, med khakiställ och tropikhjälm, var han också rätt klädd i värmen. Under dagen kunde Stefan Ahlgren räkna in 155 ekipage som deltog i bilfesten.

– Det är rekord i antalet deltagande bilar i år, säger Stefan Ahlgren.

MORGANKLUBB

Närmare 60 av de deltagande bilarna var av märket Morgan. Detta eftersom svenska Morganklubben genomförde sitt höstmöte i samband med årets carmeet. En av medlemmarna i klubben är Lars Jönsson från Växjö, som med sin Morgan +8 från 1981 är en återkommande gäst på British Car meet.

– Det är jättetrevligt att det är tillbaka efter uppehållet ifjol, säger Lars Jönsson.

En av anledningarna till att han gillar engelska bilar är den stora spänningen med om de fungerar eller inte.

– Engelska bilar är inte kända för sin kvalitet. Den stora charmen är att det krabbar lite hela tiden, säger Lars Jönsson.

Något som Lars Mattson från Göteborg kan intyga.

– Jag hade egentligen tänkt komma med min Morgan, men det blev lite strul med den, säger Tore Mattson.

Annons

Istället fick han ta sin MGB GT från 1973. För Tore Mattson är det en självklarhet att komma till British Car meet.

– Jag brukar åka på det här träffarna. Det är trevligt att se så mycket välskötta, fina bilar, säger Tore Mattson.

TREHJULINGAR

Från de brittiska öarna hade Rodger Hall kommit med en trehjulig Morgan F-type. Bilen köptes av hans far och är tillverkad 1935, samma år som Rodger föddes.

– Vi är jämngamla och har hängt ihop hela livet, jag antar att man kan kalla det att vi har haft ett livslångt kärleksförhållande, säger Rodger Hall, som under sin yrkesverksamma tid undervisade i biologi vid universitetet i Oxford.

Numera är han pensionerad och har därför tid att ge sig ut på semester med den gamla trotjänaren. Bilens stora affektionsvärde framkallar dock oro när han ger sig ut på vägarna.

– Jag är faktiskt mer eller mindre livrädd hela tiden när jag kör. Därför är det alltid skönt att komma fram..., säger Rodger Hall.

Bilen har en motorcykelmotor och drivs med kedjedrift.

– I princip är det en motorcykel. Jag hoppas att de håller med om det när jag ska köra över Öresundsbron, det är billigare avgift för motorcyklar har jag hört, säger Rodger Hall.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons