Kärnkraft, strandskydd och klimat för (M)
EKERUM
Att verka för byggnation av en skolreaktor i Oskarshamn var en av de propositioner som antogs av Moderaterna i Kalmar län vid lördagens förbundsstämma i Ekerum. Bland andra SKB och Chalmers har visat intresse för att förlägga en ny forskar- och skolreaktor i länet.
Vid landets högre lärosäten har flera nya kärnkraftsutbildningar under senare år startats. Utbildningar inom kärnteknik vid KTH, Chalmers och Uppsala universitet har snabbt blivit mycket populära. Enligt lärosätenas egna beräkningar kommer 150-200 studenter årligen att behöva skickas utomlands för träning på skolreaktorer då den svenska reaktorn R2-0 vid Studsvik inte längre är i bruk. Företrädare för KTH, Chalmers och Uppsala universitet menar att studentunderlaget är tillräckligt stort för att bygga en skolreaktor för träning och utbildning i Sverige.
Så står det i en del av propositionen som förbundsstämman hade att ta ställning till.
Det här är ju inget som ska vara farligt på något sätt utan det är mer som en simulator, man kan ju annars inte öva sig i förväg i det här, säger förbundsordförande Henrik Yngvesson.
STRAFFSKATT FÖR FLYGRESOR
Strandskyddet, klimatkompensering och rekryterings- och nomineringsregler inom partiet var andra propositioner vid stämman samt fem motioner rörande dagvatten, ökning och behållning av arbetstillfällen, nya skattregler (3:12) för familjeägda företag, information och redovisning av arbetsgivaravgifter till löntagare och till sist sjuklöneansvaret för företagare.
Vi vill ha igång samtal med länsstyrelsen om vad det är för regler som gäller i fråga om strandskyddet, säger Yngvesson.
Förbundsstyrelsen föreslog stämman att besluta att man ska verka för att ge Småland samma undantag från lagen som Norrlandskusten har och även för att hanteringen av strandskyddsfrågor ska ha utveckling som främsta mål. Propositionen antogs av stämman.
I frågan om klimatkompenseringar (som också antogs) handlar det om att för politiker och anställda inom kommuner, landsting och regionförbund införa en avgift för flygresor. Det sker till exempel genom att kommunen startar ett klimatkonto till vilket förvaltningar och kommunala bolag betalar in en avgift utifrån sina utsläpp av koldioxid. Flygresor kan kompenseras genom köp av utsläppsrätter eller klimatinvesteringar lokalt eller globalt.
En viss summa avsätts varje gång vi flyger, en sorts straffskatt på oss själva som sedan används för att göra någon miljöförbättrande åtgärd.
EU-BESLUT MED INFLYTANDE
Förbundsstämman hade också besök av Europaparlamentarikern Christofer Fjellner, som var årets stämmotalare. Han berättade om vad han för närvarande arbetar med inom EU. Bland annat handlar det om fiskepolitik och om frihandelsavtal.
EU och Indien håller just nu på och skriver ett frihandelsavtal, säger Henrik Yngvesson.
Möjligheten att söka vård inom EU var också en av Fjellners punkter.
Det är många som inte vet hur stort inflytande EU-besluten har på vår vardag, enligt en större utredning har så mycket som 60 procent av kommunala beslut sin bakgrund i EU-ärenden.
I själva valarbetet till partistämman blev det både omval och nyval. Henrik Yngvesson (Mörbylånga) omvaldes som förbundsordförande, Malin Petersson (Kalmar) omvaldes till förste vice ordförande och Lasse Blomberg (Oskarshamn) nyvaldes till andre vice ordförande.
Förbundsstyrelsens ledamöter blev Britt-Marie Domeij (Mönsterås), Eddie Forsman (Borgholm), Micael Glennfalk (Vimmerby), Harald Hjalmarsson (Västervik), Kent Ingvarsson (Mörbylånga), Sten-Olof Johansson (Emmaboda), Eva Karlström (Borgholm), Peter Lilja (Nybro), Mona Magnusson (Torsås), Marcus Schön (Högsby) och Susanne Sjöblom (Hultsfred). Tillkommer gör också Moderata Ungdomsförbundets distriktsordförande Kajsa Sigfridsson (Nybro).
CARIN SVENSSON