Annons
Nyheter

Karlevibarn mister skolskjuts?

Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

KARLEVI

”Har våra barns förutsättningar till en trygg skolgång i sin nuvarande skola försämrats?” Det undrar oroliga föräldrar i en skrivelse till skolnämnden i Mörbylånga kommun. Den nya upphandlingen av bussar gör nämligen att barnen i Karlevi kan bli utan sin skolskjuts till Torslundaskolan.

Annons

Från och med höstterminen ändras förutsättningarna för kommunens skolbussar. Då tar Kalmar läns trafik, KLT, över busstrafiken, vilket innebär att alla barn får ett personligt busskort. Barnen i Karlevi har tidigare i mån av plats kunnat hoppa på skolbussarna mot Torslundaskolan, men detta blir inte längre möjligt.

– Karlevi tillhör Mörbylånga upptagningsområde och därför är de barnen berättigade skolskjuts till Skansenskolan, säger Linnea Danielsson, rektor på Torslundaskolan.

Om föräldrarna väljer att placera sina barn i en skola utanför upptagningsområdet, ska de alltså vara medvetna om att rätten till betald skolskjuts upphör. Om föräldrarna inte vill att barnen ska byta skola, är alternativet att föräldrarna själva betalar för sina barns busskort. Enligt KLT kommer ett rabatterat betalkort att kosta 500 kronor per barn och månad, det blir 6 000 kronor varje år. Första november blir det också möjligt att köpa ett ungdomskort som ger extra rabatt.

TRYGGT GÅ KVAR

Men Linnea Danielsson ser helst att barnen går kvar på Torslundaskolan:

– Här har de gått redan från förskolan. Det blir tryggast för barnen att gå kvar och vi har inga problem att ta emot dem här.

Hon anser att skolnämnden bör se över gränsdragningarna av upptagningsområdena. Dessa gjordes för längesedan, då Mörbylånga var det största samhället på södra Öland.

– Då kanske många föräldrar arbetade på sockerbruket. Idag är de flesta i Färjestaden och Kalmar. Barnen i Karlevi tränar fotboll och innebandy i Färjestaden. Jag anser att Karlevi ska tillhöra den norra kommundelen.

BARNEN I FOKUS

Frågan om andra gränsdragningar tas upp på nästa arbetsutskott, i slutet av maj. Men Karlevibarnens skolskjuts behandlas redan under skolnämndens möte på onsdag. Och det ser ut att kunna bli en lösning.

– Vi sätter barnen i fokus och de har alltid varit på Torslunda. Jag kan inte lova något idag men eftersom de har gått där förut borde de få fortsätta göra det, säger skolnämndens ordförande Sven Stenson (m).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons