Nyheter

Kapell i farozonen

Nyheter • Publicerad 29 mars 2013

BYXELKROK

S:t Olofs kapell i Byxelkrok är i stort behov av renovering. Men det saknas pengar. I värsta fall tvingas den ägande stiftelsen sälja kapellet.

S:t Olofs kapell byggdes 1976 med medel som syföreningen hade sytt ihop, stygn för stygn, under många år.

– Kapellet byggdes efter den tidens riktlinjer, fönster och dörrar är klenare än vad som skulle behövas och det innebär att det blir dyra värmekostnader, säger Folke Nilsson som är vice ordförande i Stiftelsen S:t Olofs kapell.

Kapellet ägs och drivs alltså av en egen och från Svenska kyrkan fristående stiftelse. Ett årligt bidrag på 30 000 kronor från kyrkan är bra, men långt ifrån tillräckligt för att göra de insatser som behöver ske.

– Vi hade hoppats att kapellet skulle kunna bli en del av Växjö stift, liksom alla andra kyrkor. Men det verkar inte som om det kan gå, säger Gunilla Sundström som är ordförande i stiftelsen.

S:t Olofs kapell är starkt förknippad med Byxelkrok. Det sista alternativet är att sälja kapellet, men finns inga medel till att göra de investeringar som behövs kan det bli en nödvändighet.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

MARIA WIELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.