Annons
Nyheter

Känslosam appell för småskola

Nyheter • Publicerad 19 december 2007

BORGHOLM

Framtiden för småskolorna i Borgholms kommun lär prägla den kommunala vardagen det närmaste halvåret. Den 21 januari ska arbetsutskottet i utbildningsnämnden ta fram ett förslag som utbildningsnämnden ska besluta om den 4 februari.

Annons

Efter att kommunstyrelsen behandlat ärendet ska det hela avgöras av fullmäktige i slutet av maj. Då står avgörandet stund för de skolor som diskuteras: Böda, Södvik, Bredsättra, Gärdslösa, Runsten.

”BARNEN FÖRLORAR ALLTID”

Ett medborgarförslag från Pia Axelsson, om att Södviksskolans framtid ska diskuteras i fullmäktige, var ett ärende för fullmäktige i måndags kväll. När man skrivit ett medborgarförslag får man chansen att själv ta plats i talarstolen och prata för sin sak och det gjorde Pia med ett känslosamt inlägg.

– Som jag tidigare påpekat är det tyvärr så att när barn och bygder ställs mot tabeller och kolumner då är barn och bygder alltid förlorare. Bildligt talat: Om det värsta scenariot inträffar med nedläggning av våra byskolor kan vi om några år säga att ”amputationen av den för tillfället svaga delen lyckades alldeles utmärkt men patienten håller sakta på att förblöda”.

Pia Axelsson anförde en rad argument för småskolornas fortlevnad och konstaterade:

– Vi anser inte att vi lever i en avfolkningsbygd utan i en levande landsbygd. Föra och Persnäs präglas av framtidstro”.

Fullmäktige sa ja till att medborgarförslaget ska tas upp i fullmäktige i samband med den slutliga debatten kring skolornas framtid.

”NORRA ÖLAND FÖRSUMMAS”

Men redan i måndags tog Pierre Sternegård (v) tillfället i akt att hålla med Pia Axelsson och han dundrade mot kommunledningen:

– Det görs ingenting för norra Öland och den östra sidan. Det handlar bara om Borgholm och Köpingsvik, resten av Öland finns inte.

Annons

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) var inte sen att ge svar på tal:

– Vi har på senare år bland annat rustat upp hamnen i Grankullavik som möjliggjort färjan till Gotland, det är bara några år sedan färjelinjen mellan Oskarshamn och Byxelkrok startade på nytt, i år har vi rustat upp Åkerbobadet och i Löttorp har det startats sex nya företag sen i våras. Vi har dessutom regelbundna sockenträffar.

Men Pierre Sternegård vidhöll att det inte gjort någonting åt bland annat frågan om bostäder åt unga på landsbygden.

JA TILL FLYKTINGMOTTAGNING

Kommunfullmäktige sa också ja till ett avtal angående att kommunen ska ta emot 30 flyktingar per år under de närmaste åren. Moderaterna genom Eddie Forsman ville ha en skarpare skrivning i avtalet om att det måste finnas bostäder innan placering, men fick inget gehör för det.

– Har vi inga bostäder blir det problem, menade Eddie. Vi vill ge dem att bra mottagande.

Ilko Corkovic menade att en hårdare skrivelse angående bostäder bara var ett sätt att kunna säga nej och uppmanade fullmäktige att ta emot de nya svenskarna med öppna armar.

– Var inte rädda! Borgholm är en utmärkt kommun att komma till, ett utmärkt sätt att komma in i samhället. Vill vi ha fler invånare? Vill vi ha fler barn?

– Vi måste sätta ner foten och visa att vi tar ansvaret, menade Sven-Göthe Lidheim (c).

Så blev också fallet. Dock reserverade sig Ölandspartiet mot beslutet, med hänvisning till att de ”anser att svenska staten själv måste ta det fulla ansvaret för sin egen flyktingpolitik” och inte lasta över det på Borgholms kommun.

Annons

KENTH JÖNSSON

Läs ävengårdagens artikel: Revisor manar till högre skatt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons