Nyheter

Känd ban-arkitekt till attack: ”Ekerum ljuger”

Nyheter • Publicerad 2 juli 2010

 

ÖLAND

Golf-striden på Ekerum fortsätter.

– Ekerum ljuger på flera punkter, hävdar golfbanearkitekten Peter Nordwall.

 

I den ena ringhörnan Ekerum Golf & Resort, sekonderade av golfbanearkitekten och golfproffset Pierre Fulke.

I den andra ringhörnan Peter Nordwall, en av landets mest välmeriterade golfbanearkitekter med bland annat banorna på Ekerum i sitt CV.

Tvisten?

Den framtida utformningen av banorna på Ekerum, där Peter Nordwall i en konsekvensanalys gjort tummen ner för det förslag Ekerum Golf & Resort tänker bygga efter för att istället lansera två motförslag som Ekerum i sin tur dissat - för att även bryta samarbetet med  Peter Nordwall.

– Den lösning som vi anser mest kreativ och bäst, och som presenterades av golfbanearkitekten Pierre Fulke, en av Sveriges genom tiderna bästa golfspelare, tar oss ytterligare 20 år framåt i tiden, förklarade Ekerums vd Magnus Lagerlöf i en intervju med Ölandsbladet för två veckor sedan.

PAR 69

Nu  blossar golfstriden upp på nytt.

Peter Nordwall anser att Ekerums svar på hans kritik i flera fall är ren lögn.

Bland då det gäller hans farhågor om att en av banorna får par 69.

– Ekerum säger att varken de eller någon annan golfarkitekt har varit i närheten av att titta på en sådan lösning. Det är ren lögn, säger Peter Nordwall och hänvisar till ett samrådsmöte i november där en skiss på en Långe Erik i ombyggd version presenterades.

– Den slutade på par 69 - en parsiffra som i dag och i framtiden inte anses värdig att spela eller betala greenfee för.

LÖGNER

Nordwall har även starka åsikter när det gäller Ekerums sågning av hans två motförslag.

– De hävdar att mina förslag diskuteras med mig och kommunen och att ”minst ett innehöll en lösning som ur miljösynpunkt var omöjligt för kommunen att ens presentera för Länsstyrelsen”.

– Detta är ett synnerligen märkligt påstående, fyllt med lögner. I jämförelse med kommunens/exploatörens förslag är båda mina förslag  avsevärt mycket skonsammare mot miljön - både vad gäller placering av ny bebyggelse och CO2-utsläpp från den tillkommande trafiken.

MOTIV?

Överhuvudtaget underkänner Peter Nordwall Ekerums agerande.

– Det är anmärkningsvärt är att de alltemellanåt ”handskas vårdslöst med sanningen”.

– Och trots otal förfrågningar från olika håll och vid olika tidpunkter, så vägrar man fortfarande att redovisa något realistiskt samband mellan antalet lediga speltider på golfbanan och omfattningen av den föreslagna exploateringen, vilket ju ger anledning att ifrågasätta de egentliga motiven, säger Peter Nordwall.

SÄLJA?

I insändare och artikelkommentar på nätet har Ekerum syfte med expansions-planerna kraftigt ifrågasatts .

”Den enda logiska förklaringen är att man vill få en bunt bygglov, undanröjt strandskydd med mera  för att höja försäljningsvärdet när man desperat letar efter nästa okunniga ägare i den långa raden”, skriver till exempel signaturen F.d. ölandsspelare, när han eller hon kommenterar artikeln ”Ekerum bryter med känd banarkitekt”.

MICHAEL STÅHLmichael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.