Kan inte strunta i lagen
ÖLAND
Regionförbundets påtänkta turistaffär med Ötab:s omtalade web-portal kommer inte att gå vägen.
Nej, de planerna strider solklart mot lagen om offentlig upphandling (LOU), säger Kalmar kommuns upphandlingschef, Per Gunnar Fransson.
Ölandsbladets rapportering om de märkliga turistaffärer som håller på att sys ihop mellan privatägda Vision Öland AB (Vöab) moderbolag till tidigare kommunägda Ötab och Regionförbundet, har väckt visst rabalder.
Inte minst på Kalmar kommuns serviceförvaltning där sex personer under upphandlingschef Per Gunnar Fransson hjälper sin egen och andra kommuner med upphandlingar.
Regionförbundet kan inte göra en sådan affär. Och vill man köpa en tjänst eller varor för över 1,8 miljoner måste man annonsera ut det hela i Europa, säger han.
Och det finns inga som helst undantag mot den regeln.
10 MILJONER
Bakgrunden till ovan omtalade affär är helt kort följande:
När Ölands Kommunalförbund ägde turistbolaget Ötab till 100 procent började man investera i en särskild web-portal för online-bokning av boende, stugor, nöjen med mera. En slags paketlösning för turisten med Ölandsdrömmar.
De båda ö-kommunerna investerade ungefär åtta miljoner i web-portalen innan de privata aktörerna inom Vöab tog över ruljangsen. Affärsupplägget där Vöab köpte Ölands Turist AB av Ölands Kommunalförbund var enkelt uttryckt så att man förvärvade Ötab (till 91 procent) men propsade på att Ölandskommunerna skulle ta hand om Skördefesten med en skuld på cirka två miljoner. Dessutom övertalade man ö-kommunerna att årligen köpa tjänster av Ötab för 3,2 miljoner kronor fram till 2012.
Lite spetsigt kan man uttrycka det så att Vöab fick betalt för att ta över Ötab med web-portal, garanterade inkomster (tjänsteköp) och allt. Och nu vill bolaget alltså kränga web-portalen till Regionförbundet, där Ölandskommunerna givetvis är betalande medlemmar, för tio miljoner.
SKÄRPT LAG
Men Regionförbundet kan inte göra en sådan affär utan offentlig upphandling.
Men web-portalen är kanske unik i sitt slag?
Det tror jag inte. Det finns mängder med tjänsteföretag i Sverige och över hela Europa inom samma sektor.
Det går inte att kringgå lagen om offentlig upphandling. Lagen är kristallklar.
Per Gunnar Fransson kan också varna om hårdare tag just vad det gäller upphandling.
Lagen kommer snart att skärpas. Från och med den 15 juli blir det ännu hårdare tag.
I grova slängar gör vi, alltså Sverige, inköp av varor och tjänster för cirka 500 miljarder. 100 miljarder har aldrig handlats upp på korrekt sätt. Och det är något som tillsynsmyndigheten, Konkurrensverket, kommer att slå ner hårt på.
Regionförbundet måste alltså ut på marknaden om de vill göra turistaffärer?
Självklart, det gäller för alla.