Nyheter

Kamerorna igång till årsskiftet

Nyheter • Publicerad 20 december 2007

ÖLAND

Oönskade i Rälla och svåra att koppla in – efter flera månader av passivitet är Vägverkets samtliga hastighetskameror på Öland snart redo för skarpt läge.

– Den i Rälla är på plats igen och alla åtta ska fungera sedan två veckor tillbaka, berättar Björn Svensson på Vägverket i Kalmar.

En vältes omkull. Andra var utan el. Först nu, drygt två månader efter uppförandet, är Vägverkets hastighets– kameror från Algutsrum i söder till Köpingsvik i norr i fungerande skick.

– Nu fungerar det. Men om det varit i skarpt läge vet jag inte, det sköter polisen helt och hållet från sin central i Kiruna. Vägverket sätter upp kamerorna, sedan sköter polisens Kiruna-enhet kontroll och teknik, säger Björn Svensson, projektledare på Vägverket i Kalmar.

FÖRVIRRING

De två stora frågorna, har Ölands-kamerorna varit skarpt läge och i så fall fångat sin första fartsyndare på bild, hänger därmed i luften. Jakten på svaren går först till den lokala polisen personifierad av informationschefen Sven-Erik Karlsson.

– Det där, hur kamerorna är igång och med vilka intervaller, har polisen egentligen inget med att göra. Det bestämmer Vägverket och inget vi styr över, säger han och mindre förvirring uppstår.

Vägverkets Marianne Elvhamre, informationschef på Vägverket Region Sydöst i Jönköping, bringar viss klarhet i ansvarsfrågan.

– Vägverket och polisen tar i samverkan fram en driftprofil för respektive kamera och den profilen skickas till Kiruna där man fjärrstyr kamerorna och kan sätta igång dem. Men jag kan inte svara på om kamerorna på Öland varit igång eller inte.

PROVKÖRAS

Efter diverse irrgångar hos Rikspolisstyrelsen, dit Kiruna-enheten tillhör, hamnar Ölandsbladet till slut hos Sven-Olof Hansson i Kiruna – med 08-nummer.

– Allt går genom växeln i Stockholm, förklarar han med norrländsk sång i stämbanden.

Som chef för denna specialenhet under Rikspolisstyrelsen har Sven-Olof Hansson koll på kamerorna på Öland, det närmare 170 mil långa avståndet till trots (enligt Eniro tar sträckan Borgholm–Kiruna 18 timmar att köra om, får det förmodas, bilföraren håller hastighetsbegränsningarna).

– Innan skarpt läge måste kamerorna provköras, de förstagångsverifieras genom olika tester där vi har en polis som reser runt i landet och kontrollerar. Man gör tester, man kollar kommunikationen, man tittar på om kamerorna är rätt riktade och så vidare. Och enligt styrcentralen är kamerorna på den aktuella vägsträckan ej driftklara, de har inte alla protokoll ännu. Det fattas några ”bitar”, men styrcentralen gissar att Ölands-kamerorna ska vara i drift innan årsskiftet, hälsar Sven-Olof Hansson, med varma(!) hälsningar från Kiruna.

– Flera plusgrader före jul och snön försvinner, jag har aldrig varit med om något liknande!

RESPEKT

Länets trafikpolis, representerat av Bill Lundqvist, är hursomhelst tillfreds med att samtliga stolpar är på plats.

– Det väsentliga är att de står där. Om bilisterna tappat respekten för kamerorna under väntetiden... när det börjar blixtra kommer respekten tillbaka. Med hastighetskameror sjunker medelhastigheten markant, det kan vi bland annat se i Bergkvara där hastigheten sänkts rejält.

Samtidigt är Bill Lundqvist medveten om att de värsta fartsyndarna inte lär avskräckas.

– Nej, de bromsar ner just där för att gasa på igen. De riktiga fortkörarna kommer vi endast åt, enligt min uppfattning, genom än fler trafikpoliser och därmed bättre trafikövervakning. Fast kamerorna är bra och fyller sin funktion.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.